Sute de credincioşi din părţile Aradului au început să vină spre Mănăstirea de maici ,,Sf. Simeon Stâlpnicul”, Arad-Gai, încă din ziua de înainte-prăznuire a Naşterii Maicii Domnului, cu prilejul hramului paraclisului de vară. Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent încă din ziua de ajun, totodată şi Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, pentru a săvârşi Sfânta Liturghie arhierească, în prezenţa a sute de credincioşi.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul, în legătură cu zilele de început ale anului bisericesc şi pericopele duminicii (Gal. 6; In. 3), a arătat importanţa instructivă şi educativă a calendarului creştin ortodox pe care credinciosul ştie să-l folosească nu doar pentru orientarea în timp şi chiar în spaţiul obişnuit, ci şi în scop religios. Aceasta, mai ales pentru faptul că în temeiul cunoaşterii în general, raportat la învăţătura Bisericii intervin aspecte care cer lămuriri duhovniceşti. Ori, armonizarea celor dobândite prin strădanii cu cele prin descoperiri dumnezeieşti, se face apel la toate puterile sufleteşti. Calendarul nostru împleteşte cu folos sărbătorile cu dată fixă cu cele cu dată schimbătoare, realizând unitatea lor sau mai întâi în cadrul din care fac parte fiecare. Ca exemplificare este şi duminica de rând, adică înaintea înălţării Sfintei Cruci, dar totodată şi înaintea praznicului Naşterii Maicii Domnului. Şarpele din Sfânta Evanghelie aminteşte pe cel de pe primele pagini biblice, care a prilejuit osândirea protopărinţilor, dezlegată prin naşterea însăşi a Născătoarei de Dumnezeu.
În seara zilei de ajun a praznicului Naşterii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţia sa a slujit la Slujba de Vecernie cu Litie la aceiaşi mănăstire. În cadrul cuvântului de învăţătură, plecând de la paremiile vecerniei (Fc. 28; Iez. 43 şi Pilde 9), chiriarhul a vorbit despre biserici şi mănăstiri, ca şi case ale lui Dumnezeu sau grădini ale Maicii Domnului, fiind modele pentru cele ale credincioşilor, prin adâncul conţinutului lor; totodată având un plan ceresc oglindit în templul din Ierusalim. Maica Domnului însăşi, aşa cum arată imnografia praznicului, oferă modelul bisericii, din a cărei alcătuire fac parte credincioşii, ei însăşi devenind, prin virtuţi, temple ale Duhului Sfânt (I Cor. 6, 19).
Programul serviciilor religioase la Mănăstirea “Simeon Stâlpnicul” din Gai
Duminică, 7 septembrie
ora 18.00 Vecernia cu Litie, Cuvântul de învăţătură al IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului
ora 20.00 Taina Sfântului Maslu, Cuvânt de învăţătură
ora 23.00 Utrenia, Cuvânt de învăţătură
Luni, 8 septembrie
ora 3.00 – Ceasurile I, III şi VI
ora 3.30 – Sfânta Liturghie
ora 7.00 – Sfinţirea apei
ora 8.30 – Acatistul Naşterii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu
ora 9.30- Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului