Praznicul Înălţării Sfintei Cruci la Mănăstirea Feredeu

Sărbătorirea praznicului Înălţării Sfintei Cruci, la Mănăstirea Feredeu din Arhiepiscopia Aradului, a început încă din ziua de ajun, când pelerinii vin în număr mare pentru a face pelerinajul ,,Drumul Crucii”, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin, după care participă la Slujba de Priveghere, oficiată în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci de la Mănăstirea din deal.

Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, avându-l în mijlocul lor pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi.

La momentul cuvenit, chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură sub titlul ,,O zi cu tâlcuire ziditoare”, adică ziua Domnului, amintind jertfa Sa pe Cruce, totodată şi biruinţa prin Înviere. Potrivit citirilor praznicului (I Cor. 1; Ioan 19), calendarul arată praznicul chiar în ziua duminicii, el însă privind şi Vinerea Mare, pătimirea Mântuitorului pentru oameni ca aceştia să biruiască cu el moartea, dobândind viaţă veşnică. Chiriarhul a subliniat legătura dintre Cruce şi Înviere, exemplificând prin imnografia bisericească mai ales imnul ,,Învierea lui Hristos văzând…”, evidenţiind istoria sărbătorii ca şi învăţătura despre înălţarea duhovnicească a credincioşilor prin Sfânta Cruce.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc de la Covăsânţ.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareţ arhim Ilarion Tăucean să mulţumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării.

Ultima actualizare (Joi, 18 Septembrie 2014 17:16)