Prima zi de Crăciun la Arad

Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost prăznuită la Catedrala arhiepiscopală din Arad prin Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de credincioşi au venit din tot oraşul pentru a se ruga în prima zi de Crăciun şi pentru a primi binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu.
În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Iubire şi jertfă”, chiriarhul a arătat legăturile dintre acestea în lumina citirilor scripturistice (Gal. 4; Mt. 2) şi de asemenea a textului după Ioan 3, 16, privind măsura iubirii lui Dumnezeu pentru oameni prin însăşi jertfirea Fiului Său trimis în lume spre mântuirea ei. Istoricitatea Mântuitorului şi realitatea lucrării Sale pe pământ atestă o dată mai mult aceasta prin exemplul dat atât de cei pricepuţi cât şi de cei simpli, ca magii şi păstorii veniţi spre închinare, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei arhiepiscopale, condus de diac. Laviniu Morariu.
În după masa zilei de Crăciun, Înaltpreasfinţia Sa, continuând o tradiţie locală, a ţinut să ducă vestea cea bună a Naşterii lui Hristos şi în mijlocul celor lipsiţi de libertate, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Arad, unde împreună cu preotul capelan Aurel Jigovan, au săvârşit Slujba Vecerniei. În cuvântul de învăţătură pus sub titlul ,,Renaştere spirituală”, chiriarhul a arătat că naşterii după trup trebuie să-i revină şi cea după duh prin Sfintele Taine ale Bisericii, începând cu Botezul şi stăruind spre Sfânta Spovedanie şi Împărtăşanie, cum cere şi anul omagial euharistic. De asemenea, chiriarhul a stăruit asupra faptului că îmbunătăţirea fiinţei umane duce la aceea a structurilor lumii înglobând atât fiinţele cât şi lucrurile. De aici, îndemnul la ascultarea poruncilor dumnezeieşti oglindite în legile Universului şi ale oamenilor.
La finalul slujbei, persoanele private de libertate prezente la slujbă au pregătit cu mare bucurie, pentru vizita ierarhului, un mic concert de colinde prin grija părintelui capelan.
Înaltpreasfinţia Sa le-a oferit tuturor celor prezenţi daruri de Crăciun, împărtăşindu-le urările creştineşti cu ocazia Sfintelor Sărbători, pentru împliniri bogate de viaţă şi lucrare spre folosul tuturor şi slava lui Dumnezeu.

Protos. Iustin Popovici