Tradiţii păstrate cu sfinţenie în parohia Baia

Odată cu sărbătoarea Crăciunului se afirmă şi vremea colindelor. Una dintre acestea chiar glăsuieşte aşa: “Am ajuns ziua cea sfântă, / Când colindele se cântă”. Bucuria pe care o simțim în aceste zile de praznic se naște din mesajul transmis de colindele noastre românești, că „astăzi S-a născut Cel făr` de-nceput”, Domnul nostru Iisus Hristos. Şi această bucurie este şi mai mare atunci când vechile tradiţii specifice neamului românesc nu sunt uitate ci sunt aduse în actualitatea prezentului.

Astfel în parohia Baia, din protopopiatul Lipova, colindătorii nu au uitat că cel mai frumos moment, atât pentru cei mai mici cât şi pentru cei mai mari, rămâne mersul cu colinda. Tocmai de aceea în dimineaţa ajunului Naşterii Domnului, glasuri ca de clopoţel au început să se audă pe uliţele din satul Baia şi din Slatina de Mureş, filie a parohiei Baia.

Cei mici, potrivit unei tradiţii vechi de sute de ani, au mers pe la fiecare casă, dis de dimineaţă, pentru a vesti tuturor care i-au primit că „Astăzi s-a născut Hristos / Mesia chip luminos” iar ei sunt vestitorii aceste minunate întâmplări. Şi tot potrivit tradiţiei ei au fost primiţi cu drag de gazde care le-au răsplătit colinda cu un colăcel, bomboane şi fructe spre deliciul celor mici.

Spre seară a venit rândul colindătorilor mai mari să aducă vestea cea bună a Naşterii Domnului pe la casele tuturora. Cei mari au venit pe înserat spunând gazdelor „Scoală gazdă bună, scoală nu mai sta / Că venim acuma a te colinda”. Şi pentru a bucura pe cei care i-au primit, au adus cu ei şi pe Moş Crăciun care a împărţit cadouri spre bucuria copiilor prezenţi.

Şi pentru ca sărbătoarea să fie completă colindătorii au venit şi în ziua praznicului la biserică spre a încânta credincioşii cu colindele lor tradiţionale şi drept răsplată Moş Crăciun a venit şi el şi împreună cu preotul paroh Moţ Raul au împărţit cadouri tuturor copiilor din partea parohiei, o acţiune deja tradiţională în parohia Baia.

La final cu toţii au colindat „O ce veste minunată” şi şi-au urat sărbători fericite, mulţumind lui Dumnezeu pentru praznicul binecuvântat.

Pr. Raul Moţ

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????