Cerc pastoral-misionar în Parohia Firiteaz

Preoţii din Cercul pastoral-misionar nr. 5, Vinga, coordonat de părintele Horia Ştefan, de la Parohia Secusigiu, s-au întâlnit în seara zilei de duminică, 18 ianuarie 2014, în biserica Parohiei Firiteaz, Protopopiatul Arad, punând astfel început desfăşurării cercurilor misionare în cadrul eparhiei arădene, fiind primul cerc misionar din acest an omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirilor astăzi. Iniţiativa a aparţinut părintelui paroh Sergiu-Vlad Sandu, care ne-a invitat pentru a săvârşi Taina Sfântului Maslu în parohia pe care o păstoreşte de doar o lună de zile.

La această slujbă au participat un număr  impresionant de credincioşi, atât din parohie cât şi din parohiile învecinate.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, la această întrunire a fost prezent protos. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, care după ce a transmis tuturor celor prezenţi cuvântul de binecuvântare al chiriarhului, a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, bazat pe Evanghelia Duminicii a XXIX –a după Rusalii privind tămăduirea celor zece leproşi, cât şi pe efectele tămăduitoare ale Sfântului Maslu în rândul celor bolnavi şi suferinzi. De asemenea, părintele Iustin a explicat motivul pentru care acest an este dedicat misiunii parohiilor şi mănăstirilor în viaţa credincioşilor, îndemnând pe preoţi să se implice mai intens în activitatea misionar-pastorală pe care o au de îndeplinit. La finalul slujbei, preotul paroh, Sergiu-Vlad Sandu, a mulţumit părintelui consilier şi tuturor preoţilor participanţi, în număr de 15, precum şi credincioşilor care au venit în număr aşa de mare.

Seara s-a încheiat cu o agapă oferită de către credincioşii parohiei, în continuarea căreia s-au dezbătut probleme culturale, misionare, sociale şi probleme de actualitate, diverse probleme cu caracter administrativ-gospodăresc din fiecare parohie, cum ar fi: necesitatea pastorației preotului în rândul credincioșilor; misiunea preoţilor tineri în parohie; pastoraţia tinerilor şi apropierea lor faţă de biserică, etc. Totodată, s-a făcut programarea următoarelor întruniri în parohiile aparţinătoare acestui cerc pastoral-misionar. Parohiile care fac parte din acest cerc sunt următoarele: Vinga, Şagu, Mănăştur, Cruceni, Firiteaz, Fiscut, Hunedoara Timişană, Zădăreni, Bodrogu Nou, Călugăreni, Felnac, Munar, Secusigiu, Satu Mare.

Preot Silviu-Raul Pele

DSC_1286