SĂPTĂMÂNA DE RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREŞTINĂ în PROTOPOPIATUL LIPOVA

În a treia săptămână a lunii ianuarie 2015, Bisericile creştine din Lipova au organizat seri de rugăciune pentru unitatea creştină. Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2015 a fost  inspirată din textul scripturistic ,,Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau (Evanghelia după Ioan capitolul 4, versetul 7).

Vineri seara, 23.01.2015, Protopopul locului, PO Părinte Protopop Ioan Jidoi, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Lipova, alături de un sobor de preoţi, Preotul Macedon  Hiticaş, parohul Bisericii Romano-Catolice Lipova şi Preotul Gecse Tamas, reprezentantul Bisericii Reformate Lipova, s-au întâlnit în Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sf. Împ. Constantin şi Elena” din Lipova Băi, unde paroh este Pr. Gheorghe Dehelean.

Seara a început cu rugăciunea ,,Tatăl Nostru” rostită pe rând de către reprezentanţii fiecărei Biserici creştine, alături de numeroşii credincioşi prezenţi la eveniment. În câteva cuvinte PO Părinte Protopop Ioan Jidoi a arăta importanţa acestor zile de rugăciune în comun pentru unitatea de credinţă a creştinilor după care s-a dat citire mesajelor Întâistătătorilor Bisericilor creştine adresate credincioşilor pentru această Săptămână de comuniune frăţească.

A urmat apoi comentariul pe text a pericopei evanghelice, a dialogului Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacov, făcut de fiecare preot prezent la acest eveniment.

Sâmbătă  seara, 24.01.2015, Biserica Reformată din Lipova, prin Preotul Gecse Tamas, a fost gazda acestor suite de seri de rugăciune comună.

Săptămâna de rugăciune s-a încheiat în Biserica Romano-Catolică din Lipova, duminică seara, 25.01.2015, gazdă fiind Preotul Macedon Hiticaş. În cadrul programului stabilit de comun acord s-a procedat la promovarea unui simbol în concordanţă cu pericopa evanghelică şi anume: într-un bol mare gol în urma binecuvântării fiecărei  biserici din trei recipiente pline cu apă s-au turnat de  către  fiecare reprezentant al bisericii în bolul mare pregătit semn al unităţii între Biserici.

Menţionăm că la ceremoniile celor trei zile au fost prezenţi credincioşi din toate cele trei biserici din oraş.

Preot Cosmin Balint

poza 3 poze8