Slujire arhierească în Parohia Mocrea

În Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu), Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Mocrea, Protopopiatul Ineu. ÎPS a fost însoțit de protos. Teodor Vid – consilier administrativ-bisericesc și arhid. Tiberiu Ardelean. Aici, chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de părintele Adrian Zaha, protopop al Ineului, de preotul paroh Braiț Augustin-Dănuț, de un ales sobor de preoți și de numeroși credincioși din parohie și împrejurimi. Copiii și tinerii satului, îmbrăcați în frumoasele straie populare, specifice zonei Ineului, i-au oferit Înaltpreasfințitului flori.

Cu această ocazie, ÎPS Timotei a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” și a troiței din fața acesteia, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.

În cuvântul de învățătură cu titlul ,,Biserica şi casa creştină”, Înaltpreasfinţia sa, pe baza pericopelor duminicii (I Tim. 4; Lc. 19) şi a însemnătăţii Duminicii a 32-a după Rusalii, ce precede perioada de pocăinţă a Triodului, cum recomandă şi Cazania zilei, a arătat, sub semnul legăturii dintre Anul omagial trecut şi cel în curs, felul în care după marile praznice ţinute cu participarea la slujbele Bisericii, slujitorii acesteia au purces la sfinţirea caselor credincioşilor continuând a-i cerceta spre întărirea lor. Îndreptarea vameşului Zaheu şi cercetarea casei lui întregi de către Mântuitorul devine călăuzitoare pentru calea creştinului spre desăvârşire, primând strădania de a fi oricând gata de a primi pe Dumnezeu în casa sufletului, a arătat Chiriarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh Braiț Augustin –Dănuț ca apreciere și meritată răsplată pentru întreaga activitate pastoral-misionară pe care o desfășoară neîntrerupt de 34 de ani în satul natal. De asemenea, chiriarhul a hirotesit întru sachelar și pe preotul Braiț Dan-Marius de la Parohia Fiscut, fiu al satului Mocrea, ca apreciere pentru cei cinci ani de slujire în treapta diaconiei alături de Înaltpreasfinția Sa în Protopopiatele Ineu și Sebiş.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care ÎPS Sa a arătat-o faţă de credincioşii acestei parohii precum şi pentru distincţia acordată care oglindeşte dragostea şi jertfelnicia bunilor credincioşi ai parohiei faţă de Sfânta Biserică. De asemenea, preotul paroh a mulţumit tuturor pentru dragostea, jertfelnicia şi pentru ostenelile suportate pentru a fi împreună la această sărbătoare a parohiei.

Satul Mocrea datează istoric din anul 1200. Se ştie că în secolele al XVI-XVII-lea a existat o bisericuţă din lemn cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, pe locul grădinii casei parohiale de azi. Actuala biserică e construită în întregime din piatră de codru,  în anul 1866, având hramul ,,Sfântul Apostol Andrei”.

Protos. Iustin Popovici

IMG_0012 IMG_0033

 

10943704_998871493475663_1928006476759394521_n