Cerc pastoral-misionar la Parohia Aluniș  

Duminică, 15 februarie 2015, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, sub coordonarea P.C. Preot Petru Bercean de la parohia Vladimirescu I, a avut loc, în parohia Aluniș, protopopiatul Arad, prima întâlnire din acest an a Cercului Preoțesc nr. 6 Vladimirescu.

Întâlnirea a început cu slujba vecerniei în sobor, la Biserica parohială din Aluniș, urmată, apoi, de prezentarea temei propuse pentru a fi dezbătută, susținută de către P.C. Preot Dan Mândra, de la Parohia Fântânele, intitulată “Parohia și Biserica parohială, centrul vieții spirituale a comunității creștine ortodoxe”.

Tema întâlnirii se înscrie în inițiativa Sfântului Sinod, privind declararea anului 2015 drept «Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi» și «Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii».

În susținerea temei, P.C. Preot Dan Mândra a subliniat rolul important al parohiei în misiunea pastorală a Bisericii în vremurile de azi.

Definind “parohia” potrivit Statutului de funcționale și organizare a Bisericii Ortodoxe Române, s-a arătat că parohia înseamnă comunitatea creștinilor ortodocși, situată pe un anumit teritoriu și subordonată centrului eparhial din punct de vedere canonic, juridic, administrativ și al patrimoniului, condusă de un preot paroh, numit de chiriarhul eparhiei respective.

Din punct de vedere spiritual, parohia este comunitatea în care se mântuiesc cei care primesc Sfintele taine ale Bisericii.

S-a arătat, în continuare, că într-o parohie, la fel ca în familie, învățăm să ne rugăm, să ne bucurăm împreună să-i ajutăm pe cei lipsiți, să-i mângâiem pe cei care trec prin suferință sau prin durerea pierderii celor dragi.

În final, s-a subliniat importanța colaborării dintre preot și credincioși, împreună cu toți factorii de răspundere locali (primar, medic, școală, etc), în vederea creării unei cominiuni spirituale mai intense, spre a aduce un spor de calitate vieții în comunitate, atât pe plan spiritual, cât și social.

Cu această ocazie, P.C. Preot Sorin Ilota – gazda primitoare a întâlnirii noastre – a fost ales secretar al Cercului Preoțesc nr. 6 Vladimirescu.

 

Preot Petru Bercean