Duminică, 22 februarie 2015 (a Izgonirii lui Adam din Rai), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Şiria. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. La momentul rânduit, chiriarhul, în cadrul cuvântului de învăţătură cu titlul ,,Rânduiala Sfântului şi Marelui Post”, şi pe baza citirilor scripturistice (Rom. 13-14; Matei 6), dezvoltă modul în care s-a ţinut de către creştini de la început şi cum trebuie respectat până astăzi întru smerenie, fără mândria de a fi împlinit ceea ce fiecare e îndatorat a face, stăruind în faptele bune şi de folos semenilor. În această legătură s-a făcut, potrivit recomandărilor Sfântului Sinod, apelul de a se participa la campania ,,Donează sânge, salvează o viaţă”, ca a contribuţiei la parteneriatul bisericesc cu Sectorul de asistenţă socială, aşa cum ne aminteşte anul curent dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, bine ştiind că perioada Triodului este şi una de intensă activitate misionară la nivel parohial şi mănăstiresc, în localitate înregistrându-se o conlucrare rodnică între enorie şi aşezământul monahal învecinat de la Feredeu, a adăugat chiriarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, în prezenţa autorităţilor locale şi a preoţilor din vecinătate, s-a săvârşit slujba parastasului la împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a celui care a fost compozitorul, culegătorul de folclor şi avocatul român dr. Emil Monţia (1882-1965). Cu privire la personalitatea marelui compozitor, Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul rostit, a făcut referire la momentul comemorativ iniţiat şi organizat pe plan local de primărie, subliniind meritul acestuia pentru biserică, atât pe planul gospodăresc, datorită ocupaţiei juridice, având o corespondenţă bogată cu Centrul eparhial, în special cu regretatul episcop Andrei Magieru, cât şi prin lucrările muzicale lăsate, cea mai mare parte dintre ele fiind executate şi astăzi de corurile bisericeşti, colindele cu precădere. Totodată, legând de cuvântul de învăţătură, chiriarhul a insistat asupra pildei pe care cel comemorat o dă tuturor prin felul în care a arătat, potrivit cuvântului Evangheliei, că unde este comoara duhovnicească, acolo este şi inima credinciosului.
Programul evenimentului
Cu prilejul comemorării compozitorului Emil Monţia (1882-1965), Primăria Comunei Şiria şi Consiliul Local Şiria în colaborare cu Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria (din cadrul Complexului Muzeal Arad), cu Biserica Ortodoxă Şiria şi Şcoala Gimnazială Ioan Slavici Şiria au organizat un eveniment cultural, duminică, 22 februarie 2015, la Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria (orele 10.00-12.00) şi Biserica Ortodoxă Şiria (orele 12.15-14.00).
Emil Monţia (1882-1965)
Emil Monţia, prin creaţia sa, întregeşte în şcoala de muzică trio-ul arădean, alături de Ion Vidu şi Sabin Drăgoi. Născut în Şicula, pe valea Crişului Alb, încă din adolescenţă a fost influenţat de folclorul local. S-a format ca muzician la Conservatorul din Viena, avându-i ca profesori pe Eusebiu Mandicovski şi Ioan Scărlătescu.
Creaţiile sale muzicale aparţin unor diferite genuri: lieduri, cântece corale, operă muzicală. Opera Fata de la Cozia a fost jucată în câteva stagiuni la Opera Română din Cluj în perioada interbelică. O bogată colecţie de colinde semnate de Emil Monţia a fost editată chiar în timpul vieţii sale. A scris lucrări pe versurile unor poeţi clasici (Mihai Eminescu, George Coşbuc), dar şi a unor poeţi contemporani lui: Octavian Goga, Lucian Blaga.
A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a operelor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
Din anul 1907 s-a stabilit la Şiria, unde avea un cabinet avocaţial. A trăit întreaga sa viaţă la Şiria, până în februarie 1965.
Expoziţia Monţia
În cadrul cadrul Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia Şiria, în anul 1970, a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1882 – 1965), stabilit la Şiria începând cu 1906. A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie.