Prezenţă arhierească la Canonul cel Mare în Arhiepiscopia Aradului

Creştinii ortodocşi arădeni au participat, la Slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia, pe parcursul primelor patru zile ale săptămânii I din Postul Mare, se citeşte unul din cele mai pătrunzătoare poeme religioase, scrise pentru uzul cultului Ortodox, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Acesta prezintă, în strofe de o inegalabilă frumuseţe şi putere de pătrundere, istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinţilor, Adam şi Eva, şi până la Pătimirile şi Învierea Domnului. Numit şi „Canonul lacrimilor”, acest lung poem cultic aduce înaintea conştiinţei credinciosului, care începe călătoria Postului, un drum. Iar acest drum este prezentat de Sfântul Andrei, Arhiepiscop al Cretei, cel care a compus Canonul, în acelaşi timp ca istorie a mântuirii neamului omenesc în general, dar şi ca istorie a căderii şi mântuirii sufletului fiecăruia dintre noi.

Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul, care se citeşte în perioada Postului Mare, reprezintă una dintre treptele pocăinţei ce conduc spre Ziua Învierii lui Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a făcut un adevărat pelerinaj pe la bisericile arădene din municipiu, pentru a fi prezent în mijlocul credincioşilor şi a le transmite binecuvântarea arhierească la început de post. Astfel în prima zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, rostind la sfârşit un cuvânt de învăţătură.

În cea de-a doua zi a Postului Mare, în după amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a luat parte la slujba Canonului cel Mare sau a Sfântului Andrei Criteanul, la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul din cartierul Arad- Gai. Slujba a fost săvârşită în biserica cea mare a mănăstirii, în prezenţa monahiilor din obştea mănăstirii şi a multor credincioşi, în special din cartierele apropiate, dar şi din alte locuri, care frecventează cu regularitate această oază de spiritualitate şi linişte sufletească.

Miercuri seara, la cea de-a treia parte a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să fie prezent în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Veche.

În ultima seară a canonului, chiriarhul va fi prezent în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, urmând tradiţia formată deja de mai mult timp, prin care, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii de învăţământ teologic.

La aceste slujbe, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, prin care a pus înaintea ochilor sufletului celor prezenţi însemnătatea slujbei săvârşite şi foloasele duhovniceşti ce decurg din aceasta.

,,Andrei, lauda părinţilor, nu uita rugând cu rugăciunile tale, de faţă fiind tu, pe Treimea cea înalt dumnezeiască, ca să ne izbăvim de osândă, cei ce te chemăm pe tine, dumnezeiescul ocrotitor şi podoaba Cretei”.

Protos. Iustin Popovici

11005685_804049093022451_2121578457_n 11008991_804049096355784_111557831_n 11015897_804049109689116_931899020_n