Bucurie duhovnicească la parohia Arad-Șega II

În Duminica a V-a a Postului Mare, la invitația părintelui paroh Iova Zaharia-Gheorghe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor parohiei Arad-Șega II.

Evenimentul a fost prilejuit de sfințirea celor șase cruci rămase de finalizat după sfințirea și montarea crucii celei mari de pe cupola centrală în anul ce a trecut, construcția fiind împodobită cu patru turle mici, o turlă centrală și două turle-clopotniță.

Astfel, de dimineață a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia ÎPS Sa a adăugat un alt moment de bucurie, odată cu hirotonia a doi absolvenți ai Facultății de Teologie din Arad: pe diaconul Drăgan Marcel întru preot pe seama Parohiei Budeşti, Protopopiatul Sebiş și pe tânărul Lucian-Victor Baba, profesor la Seminarul Teologic din Arad, acesta fiind chiar fiul unuia din preoții slujitori ai parohiei, pr. Teodor Baba.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Postul Mare în cadrul anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, pe temeiul citirilor scripturistice (Evr. 9; Gal. 3; Marcu 10; Luca 7) şi cu referire la momentele liturgice deosebite ale săptămânii a V-a din Păresimi, adică sărbătoarea Bunei Vestiri şi cele două Denii de luni şi vineri seara, a arătat însemnătatea rânduielilor din această perioadă pentru ilustrarea întreitei misiuni a Bisericii, profetică, sacerdotală şi învăţătorească, după chipul Mântuitorului. Între altele, s-a insistat asupra familiarizării credincioşilor din parohii, cu rânduielile mănăstireşti, evidenţiindu-se mijloacele prin care împreună parohiile şi mănăstirile lucrează  spre mântuire. Aceasta întrucât, pentru momentele amintite credincioşii împart frecvenţa între bisericile parohiale şi cele monahale, cinstindu-le într-o unitate în care duhovnicii preoţi sau călugări, cu conştiinciozitate, îşi îndrumă pe fiii duhovniceşti spre slujirea creştină după modelul dat de sfinţi ca şi cei cărora li s-au consacrat cele două duminici înaintea Floriilor, adică a Sfinţilor Ioan Scărarul şi Maria Egipteanca, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul slujbei părintele paroh a mulțumit ierarhului pentru frumoasele cuvinte de apreciere și încurajare, evocând apoi câteva dintre reperele mai importante din istoria ridicării acestui lăcaș de cult, între care o contribuție importantă au avut-o mai mulți credincioși, în frunte cu primarul Aradului, Dl. Ing. Gheorghe Falcă, prezent la manifestare. Fiind invitat la cuvânt, edilul Aradului a precizat cadrul acestei susțineri, pornită dintr-un crez interior care îmbină realizări de ordin material-edilitar pentru urbe cu cele de natură spirituală.

După acest moment, soborul de preoți slujitori, în frunte cu ierarhul Aradului și cu mulțimea de credincioși prezenți au purces în curtea bisericii pentru evenimentul sfințirii crucilor. După încheierea slujbei, ÎPS Timotei a mulțumit, felicitându-l pe domnul Gheorghe Lazăr, cel care a confecționat toate cele șapte cruci foarte frumoase, toate fiind aurite.

În final, ierarhul a spus că „acest moment este unul care dă speranțe frumoase pentru împlinirile viitoare, care sperăm să fie terminate cât mai curând posibil, tocmai pentru a oferi Aradului un edificiu pe măsură celor care s-au jertfit pentru credință și neam, această biserică monumentală fiind închinată lor”.

Pr. Filip Albu

DSC_0039

11080933_825538664204431_3654419755024240419_n

DSC_0053