A devenit deja o tradiție ca preoții din cercul misionar Săvîrșin să se întâlnescă în duminica Sfintei Cruci ( a treia din sfântul post) în frumoasa biserică din parohia Ilteu, păstorită de preotul Ionel Bălănescu.
Preoții prezenți au săvârșit taina sfântului maslu sub protia preotului paroh, în prezența multor credincioși din parohie și a altor invitați, care s-au înălțat duhovnicește la sfânta Liturghie, apoi, împreună, cler și popor au cerut binecuvântarea Lui Dumnezeu în taina Sfântului Maslu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul Lurențiu Suba de la parohia Căprioara, care după ce a trecut în revistă semnificația Sfintei Cruci și prefigurarea ei în Vechiul Testament, a explicat apoi despre semnificația crucii în viața noastră.
Duminica a treia din post, fiind la mijlocul postului, ne întărește duhovnicește în urcușul duhovnicesc prin asumarea crucii de către fiecare credincios în parte, a mai precizat preacucernicia sa.
În încheierea sfântului maslu toți cei prezenți s-au rugat așa: ” Crucii Tale Ne închinăm Hristoase, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.”
A doua parte a întâlnirii s-a desfășurat la casa părintelui paroh unde s-au discutat probleme practice despre împărtășirea copiilor și despre modul cum parohia ortodoxă, astăzi, mai mult ca oricând este în lumina legislației bisericești și civile. Biserica Ortodoxă este mult discutată în presa laică aducându-se nefondate și neargumentate atacuri împotriva ei și a slujitorilor, dar, când Dumnezeu voiește ”se biruiește rânduiala firii”, întrucât rezultatele spectaculoase pentru înscrierea la ora de religie aduc un suflu nou în biserică și o speranță că poporul român va dăinui atâta timp cât credincioșii lui vor sta lângă potir.
Preot Călin Mădăluță