Cerc pastoral – misionar în parohia Sintea–Mare

Parohia Sintea-Mare, din protopopiatul Arad, a găzduit în duminica a treia din Postul Mare, în data de 15.03.2015, întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, coordonați, din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Dumitru Daniel-Mirel.

Întrunirea a debutat la ora 1700, în biserica parohială cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de 9 preoți, aceasta fiind prima întâlnire în cadrul Cercului pastoral-misionar Chișineu-Criș din acest an.

Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Moțiu Traian de la parohia Pilu, care, pornind de la textul pericopei evanghelice a zilei, legat de serbarea Duminicii Sfintei Cruci, a subliniat atât importanța acesteia în jertfa Mântuitorului, cât și rolul ei ca semn al biruinței în urcușul duhovnicesc al Postului Mare. Totodată părintele a arătat și legătura dintre Crucea Mântuitorului și crucea fiecărui credincios, dând ca pildă viețile Sfinților.

În continuare, preotul paroh Pavel Ioan, sub contextul anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și al comemorării Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii,  a susținut următoarele referate: ,,Mărturii biblice și patristice despre primele forme de organizare a comunităților și parohiilor creștine”; ,,Sfântul Ioan Gură de Aur, o viață închinată Bisericii Lui Hristos” și ,,Sfânta Cruce în cultul și iconografia Bisericii”, pe marginea cărora au urmat dezbateri  şi luări de cuvânt şi din partea celorlalţi preoţi participanţi. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 26 aprilie, în parohia Țipari.

Pr. Oprea Mihai

Parohia Țipari

DSC02125