Cerc pastoral – misionar în Parohia Chisindia

În Duminica a treia din Postul Mare (Duminica Sfintei Cruci), Parohia Chisindia, din Protopopiatul Sebiş, a găzduit întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Buteni, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Marian Ciucur.

Întrunirea a debutat la ora 16,30, în biserica parohială cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de un sobor de 9 preoți, având în frunte pe Preacuviosul Părinte dr. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, precum şi pe Preaonoratul Părinte Alexandru Botea, Protopopul Sebişului.

Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Iustin Popovici, care, pe baza citirilor scripturistice ale duminicii, a făcut o largă tâlcuire despre modul în care putem ajunge la lepădarea de sinei, de păcatele care se aşează în acest suflet păcătos care s-a creat, s-a zidit, şi ia chip înăuntrul tău, iar prin post, ne străduim să îndepărtăm păcătoşenia care este înăuntrul nostru. Înlocuim treptat sinele nostru cu Hristos, până când ajungem la desăvârşirea la care a ajuns apostolul Pavel, care zice: ,,De acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine” (Galateni 2, 20). ,,Lepădarea de sine” înseamnă să izgonim toate dorinţele noastre păcătoase, tot ce este omenesc, tot ce induce la păcat, şi să le înlocuim cu Hristos” a subliniat părintele Iustin. De asemenea, a felicitat numărul mare de credincioşi prezenţi la această seară de rugăciune şi a transmis cuvântul de binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, rugând pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în continuarea postului ca ,,lupta cea bună să luptăm, calea postului să o săvârşim, credinţa nedespărţită să o păzim, capetele nevăzuţilor balauri să le sfărâmăm, biruitori asupra păcatului să ne arătăm şi fără osândă să ajungem a ne închina şi Sfintei Învieri”.

Referatul principal a aparţinut părintelui Cătălin Rus-Mercea, de la Parohia Sebiş II, care a tratat mai multe teme: 1. Parohia, spaţiu de slujire pastorală şi de aplicare a teologiei în viaţa comunităţii; 2. Mănăstirea – aşezământ de vindecare suflletească şi trupească; 3. Viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur.

Preotul paroh Vasilie Nistor, prin alese cuvinte şi cu multă bucurie, a mulţumit părintelui consilier, celorlalţi preoţi din vecinătate şi tuturor credincioşilor pentru participare şi împreuna-rugăciune în această seară binecuvântată.

Următoarea întrunire va avea loc în data de 29 martie 2015 în Parohia Buteni.

Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Preot Gheorghe-Cristian Pop

Parohia Revetiş

1 2 3 4