Lansare de carte despre Muntele Athos

Joi, 12 martie 2015, în Aula ,,Ştefan Cicio Pop”a Universităţii Vasile Goldiş din Arad, a avut loc lansarea de carte a profesorului Pavel Sîrbu. „Athos – Muntele Sfânt al rugăciunii, smereniei şi înţelepciunii” ultima sa creaţie literară. Lansarea, moderată de jurnalistul Doru Sinaci, a avut ca şi centru al discuţiei pelerinajul domnului Pavel Sîrbu pe Muntele Athos, pelerinaj care a servit drept documentare pentru această a treia carte religioasă. Fostul inspector şcolar general a mai scris şi „Pelerin la locurile sfinte” şi „Egiptul de la faraoni la creştinism”.

Lucrarea este prefaţată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a fost prezent la acest eveniment. ,,Lucrarea de faţă se înregistrează în şirul lucrărilor ştiinţifice şi de popularizare realizate pe parcursul timpului, autorul însuşi garantând o reală reuşită prin editarea în prealabil a două volume privitoare la istoria şi geografia locurilor biblice, care au găsit o aleasă primire în rândul cititorilor. Făcând parte dintr-o familie evlavioasă ce a dat pe preotul cărturar, istoricul dr. Ioan Sîrbu şi urmând lăsământului acestuia, cel ce ne oferă cartea, cadru didactic la Seminarul Teologic arădean, este şi pildă vie pentru mulţi în împletirea educaţiei fizice cu cea psihică, după maxima înaintaşilor <<Minte sănătoasă în corp sănătos>>”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Prezentarea cărţii a fost făcută de către părintele Zaharia Iova, cel care l-a însoţit pe Pavel Sîrbu în pelerinajul de pe Muntele Sfânt. „Lucrarea este recomandată atât cititorilor, cât şi pelerinilor, pentru că Muntele Athos reprezintă leagănul Ortodoxiei, ultima icoană intactă şi vie a Imperiului Bizantin”, a spus părintele Zaharia Iova.

La final, autorul a vorbit despre lucrarea sa: „Cartea este dedicată strănepoatei mele Natalia, cea mai mare slăbiciune a vieţii mele. Referitor la pelerinaj, pe Muntele Athos ne-am simţit în mare siguranţă. Ori de câte ori am întâmpinat câte o problemă mai mare sau mai mică, a venit cineva şi ne-a salvat. Acolo sus pe munte, între mare şi cer, Dumnezeu orânduieşte totul”, a spus Pavel Sîrbu.

Lansarea a fost marcată de prezenţa multor personalităţi ale Aradului, de la reprezentanţi ai administraţiei locale la politicieni, preoţi, profesori sau simpli prieteni ai autorului.

11047121_10200204024778553_1251545635_n DSC02998 DSC03008 DSC03012