Activitate social-misionară şi filantropică în Parohia Moţiori

„Dar din dar se face Rai”

Copiii din Centrul de Tineret „Sfântul Vasile cel Mare” al Parohiei Moţiori, Protopopiatul Ineu sunt  implicaţi într-o bogată activitate social-misionară şi filantropică. Astfel, în cadrul concursului naţional de miniproiecte, copiii au desfăşurat mai multe activităţi, adunate în miniproiectul intitulat: „Dar din dar se face Rai”.

Copiii din grupul de cateheză și-au manifestat dorința de a merge anul acesta în pelerinaj la Mănăstirile Prislop și Crișcior din Episcopia Devei și Hunedoarei. Împlinind poruncile lui Dumnezeu în vestirea Nașterii Sale prin colinde, ei și-au plătit, din dragostea colindaților, prețul biletului. Prin Agenția de Pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române, copiii, însoțiți de preotul paroh, împreună cu alți credincioși ai parohiei au putut ajunge la mănăstirile dorite, unde pe lângă participarea la viața liturgică s-au putut bucura de bogăția duhovnicească izvorâtă din vetrele monahale, care au dat mari păstori de suflete ca Sfântul Ioan de la Prislop și marele duhovnic Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”.

Văzând raiul de bucurie revărsat asupra lor, copiii au înţeles că „Dar din dar se face Rai”. Aşa cum prin colinda lor au adus bucurie tuturor credincioşilor parohiei, la rândul lor au primit darul acesta al pelerinajului, şi au căutat ca pe mai departe să facă o bucurie altor copii mai greu încercaţi şi lipsiţi de dragostea părintească.

Copiii din grupul de cateheză, sub îndrumarea Părintelui Paroh Ciprian Sălăvăstru au susţinut trei concerte caritabile în Biserica parohială, în Parohia Șepreuș şi în Filia Benești (Parohia Bochia) după Taina Sfântului Maslu, în care au strâns fonduri pentru cei 50 de copii ai Complexului Servicii Sociale Ineu. Programul concertului cuprinde pe lângă pricesnele specific perioadei învăţate de copii de-a lungul Postului Mare, interpretate de copiii cu glasurile asemănătoare îngerilor și povești de viață sau pilde de dragoste, bunătate, milostenie sau care ne îndeamnă şi la alte virtuți.

Fiecare copil implicat în acest proiect a contribuit şi cu anumite sumele de bani ştiute doar de ei și de Dumnezeu potrivit poruncii lui Dumnezeu „Tu însă când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta” (Matei 6,3), sensibilizând prin activitățile lor credincioșii parohiei noastre, precum și ai altor două parohii, Primăria locală, Școala Generală Apateu și alți binefăcători.

Preotul paroh, împreună cu copiii din grupa de cateheză au plecat spre Complexul de Tineret Șicula, Aici i-au întâmpinat cei 50 de copii minunați, împreună cu Doamna Rodica Igaș,  Director al Complexului Servicii Sociale Ineu, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, cu ostenitorii acestei instituții. Și aici copiii din Moțiori au susținut programul artistic „Dar din dar se face Rai”, spre încântarea tuturor, urmând poruncii Scripturii „Dați mai întâi milostenie cele ce sunt înlăuntrul vostru” (Luca 11,41). După aceasta toți copiii au interacționat foarte bine, făcându-și noi prieteni, socializând unii cu alții, arătând prin aceasta că înaintea lui Dumnezeu toți suntem egali.

Pe lângă mângâierea sufletească și sprijinul moral dat copiilor, acţiunea lor a avut şi un al doilea scop şi anume acela al ducerii darurilor colectate de copii de pe urma concertelor: produsele alimentare (făină, ulei, cartofi, macaroane, etc.), produsele de îmbrăcăminte (bluze, pantaloni, tricouri, șosete, etc.), de încălțăminte și sumele în bani, care vor asigura copiilor nevoiași încălțămintea de care au mare nevoie, valoarea totală a darurilor trecând peste 1000 lei.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru

DSC00243 DSC00269 DSC00292 DSC00373