Cerc pastoral-misionar în Parohia Chesinţ

Parohia Chesinţ din Protopopiatul Lipova a găzduit în 5 aprilie, de Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Lipova I, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, de către preotul Teodor Farcaş de la Parohia Zăbrani. Întâlnirea a debutat în biserica parohială  „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”  cu săvârşirea Sfintei Taine a Maslului, de către un sobor de zece preoţi, avându-i în fruntea soborului pe Protos. Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi pe Pr. Ioan Jidoi, protopop al Lipovei. Părintele consilier a susţinut o predică la Duminica Floriilor referindu-se la ,,ramurile de finic care capătă o bogată semnificaţie la Intrarea Domnului în Ierusalim, adică: arată mai dinainte biruinţa lui Hristos asupra morţii. De-a lungul vremii şi în funcţie şi de clima ţării respective s-au folosit şi alte ramuri. În ţara noastră este obiceiul să se aducă la biserică şi să se binecuvinteze ramuri de salcie. Prin purtarea de grijă a Chiriarhului locului şi din dorinţa de a nu se pierde aceste frumoase tradiţii străbune, a procesiunilor din Sâmbăta lui Lazăr, în mai multe parohii tradiţionale din cuprinsul Eparhiei s-au organizat pelerinaje cu acest specific, după cum şi în parohia în care ne găsim”, a spus părintele Iustin.

În partea a doua a întrunirii a fost expus referatul principal, de către părintele Cristian Ungureanu de la Parohia Zăbalţ, tratând următoarele teme: 1. Parohia – spaţiu misionar; 2. Constatări actuale ale vieţii parohiale; 3. Floriile – tradiţie şi modernism. De asemenea, pe marginea temelor tratate, au avut loc discuţii despre activităţile catehetice desfăşurate în parohii şi despre implicarea profesorilor de religie pentru creşterea calităţii educaţiei religioase în şcoli.

Părintele paroh Florin Ardeuan, a mulţumit părintelui consilier şi celorlalţi preoţi pentru împreună-slujire, precum şi credincioşilor prezenţi într-un număr foarte mare. Toţi cei prezenţi au fost miruiţi cu untdelemn sfinţit şi au primit iconiţe din partea Centrului eparhial.

Seara s-a încheiat cu o agapă oferită cu multă bucurie de credincioasele gospodine din parohie.

Preot Florin Ardeuan

DSCN0322 DSCN0342 DSCN0399