Cerc pastoral- misionar la Frumușeni

Parohia din Frumușeni, protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 24.05.2015, întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I.

Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”, prin oficierea slujbei Vecerniei, săvârşită de preoţii prezenţi în frunte cu Protos. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural la Centrul Eparhial şi delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, după care a urmat prezentarea referatului cu titlul Mijloace pastorale, misionare, educaționale și sociale pentru transmiterea dreptei credințe în rândul tinerilor și pentru integrarea acestora în viața parohiei,  de către P. C. părinte Cristian Tuhuț de la parohia Tisa Nouă.

În cadrul referatului părintele referent a arătat importanța prezenței preotului paroh în viața comunității, importanța prezenței sale nu doar în biserica parohială, ci chiar în mijlocul credincioșilor. Pe baza textului din Evanghelia după Matei cap. 28, 19-20: „mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin”, părintele a subliniat că preotul este chemat să meargă în mijlocul credincioșilor săi, să-i cerceteze, să discute despre probleme lor, despre bucuriile și încercările lor, arătând că prin aceasta este alături de ei ca un părinte. Preotul este dator să aducă în casa oamenilor cuvântul lui Dumnezeu, vestea- bună a Mântuitorului; de asemenea prin aceste vizite se realizează și o apropiere față de tinerii parohiei, cărora trebuie să le dea o importanță deosebită, responsabilizându-i în unele activități ale Bisericii, prin acestea ei conștientizând rolul lor în viața parohiei. Astfel preotul nu va deveni doar un moralizator ci un părinte blând, bun și iubitor, prin viața sa arătând iubirea lui Dumnezeu față de oameni.

Totodată predicarea cuvântului lui Dumnezeu trebuie să fie vie, preotul dovedind o bună stăpânire a cunoștințelor teologice, dar și a celorlalte ramuri ale cunoașterii, prin aceasta impunând respect și apreciere din partea credincioșilor. Și mai mult, decât atât roadele predicii și activității sale se vor putea vedea prin sporirea numărului de credincioși prezenți la sfintele slujbe, dar și prin o natalitate sporită în rândul familiilor tinere, care în zilele noastre pun înainte sintagma „sunt vremuri grele”, față de străbunii noștri care vedeau în nașterea de prunci „darul lui Dumnezeu”.

La finalul referatului, Preacuviosul Părinte Iustin Popovici a apreciat cuvântul Părintelui Cristian Tuhuț și a subliniat importanța preoților în viața duhovnicească a credincioșilor, mai ales că anul acesta, 2015 este un an dedicat Misiunii parohiei şi mănăstirii azi, şi a mulţumit părintelui paroh Viorel Higioşan pentru invitaţie şi buna organizare pentru desfăşurarea cercului misionar-pastoral în parohia sa.

 

La rândul său, Părintele Paroh a mulțumit Părintelui Consilier pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Frumușeni și a preoților Cercului pastoral nr. 6, precum și preoților și credincioșilor prezenți. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

Pr. Ilota Sorin

Parohia Aluniș

2 PICT0098