Sărbătoarea hramului în filia Slatina de Mureş

Şi în anul acesta de hram, Praznicul Înălţării Domnului, biserica şi credincioşii din Slatina de Mureş, filie a parohiei Baia, protopopiatul Lipova, s-au îmbrăcat în haină de sărbătoare. Satul Slatina de Mureş, aşezat pe şoseaua care leagă Valea Mureşului de Valea Crişului Alb, este o localitate plină de istorie şi frumuseţi naturale. Pe Dâmbul Bisericii a existat o biserică de lemn cu hramul „Înălţarea Domnului” construită în anul 1815, care a dăinuit până în anul 1885, când a fost demolată, în locul ei ridicându-se actuala biserică de zid cu hramul celei vechi.

Programul liturgic a fost unul special. În ziua hramului, s-au săvârşit Utrenia şi Sfânta Liturghie a praznicului, după care s-a oficiat un parastas de pomenire pentru toţi eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, originari din Slatina de Mureş, care au murit vitejeşte apărând pământul strămoşesc. La final cuvântul de învăţătură a fost rostit de către preotul paroh Moţ Raul Adrian, care a evidenţiat semnificaţia sărbătorii Înălţării Domnului în iconomia mântuirii oamenilor, subliniind importanţa hramului bisericii în viaţa liturgică a parohiei.

Sărbătoarea hramului s-a continuat într-un mod înălţător prin săvârşirea Sfintei Taine a Maslului de obşte în ziua de 24 mai, în Duminica a VII-a după Învierea Doamnului. Astfel, în după-masa zilei, un ales sobor de preoţi, a oficiat Sfântul Maslu fiind înconjuraţi de un număr impresionant de credincioşi din parohie cât şi din parohiile învecinate. La finalul slujbei preotul paroh a rostit un cuvânt de învăţătură evidenţiind faptul că Maslul este Taina în care prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul vindecării de boli sufleteşti şi trupeşti, totodată fiind una dintre cele mai uzuale modalităţi de misiune şi comuniune într-o parohie creştin ortodoxă, luând în considerare că acest an este „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii”.

La final preotul paroh a mulţumit tuturor credincioşilor care s-au implicat în mod real ca evenimentele din această perioadă de mare sărbătoare să fie o reuşită spre slava lui Dumnezeu.

Pr. Moţ Raul

IMAG0677