Sărbătorile Înălţării Domnului – Ziua Eroilor şi a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Arhiepiscopia Aradului

În toate bisericile Arhiepiscopiei Aradului au fost săvârşite sfintele slujbe rânduite pentru această zi de întreită sărbătoare, continuându-se cu oficierea slujbelor de pomenire pentru eroii români căzuţi pe toate câmpurile de luptă şi din toate timpurile.

Foarte mulți credincioși arădeni au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la Catedrala arhiepiscopală  de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În cuvântul de învățătură cu titlul ,,Înălţarea Domnului şi ridicarea omului”, Chiriarhul locului, în contextual citirilor scripturistice ale sărbătorilor, a arătat cum Dumnezeu S-a coborât la condiţia firii umane în afară de păcat, şi într-o unitate care a înălţat-o mereu spre îndumnezeire, amintind starea cea dintâi a creaţiei. Cu harul lui Dumnezeu aceasta se ridică din căderile ispitelor celui rău spre vieţuirea în credinţa dovedită prin faptă. Un exemplu este cinstirea crucii şi urmarea lui Hristos Domnul de către sfinţii pomeniţi astăzi, Constantin şi Elena, ilustrând jertfa de sine pentru binele general. Eroii neamului merită în acest context un cult aparte în legătura celui al Bisericii care l-a şi consacrat, ziua de astăzi dovedind faptul spre cinstea membrilor ei, a subliniat Inaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Timotei, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi catedrali, a oficiat în catedrala arhiepiscopală slujba de pomenire  pentru eroii căzuţi la datorie pentru apărarea ţării.

După aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent, la monumentele din Cimitirul Pomenirea, a Ostaşului Român din piaţa Avram Iancu, la cel ridicat în faţa Palatului Administrativ în cinstea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti. Chiriarhul Aradului a adresat celor prezenţi, la fiecare popas de rugăciune şi comemorare, cuvinte în care s-a cuprins legătura dintre Înălţarea Domnului şi ziua de cinstire a eroilor neamului, cu referinţe speciale la jertfele înaintaşilor ca întărire în credinţă şi exemplu dăruit celor tineri, copiilor, care, parte din ei, s-au aflat prezenţi la aceste manifestări.

La festivitate au participat reprezentanţi ai Unităţii Militare din municipiul Arad, din partea primăriei locale şi a diferitelor instituţii administrative şi culturale din oraş.

Astfel de evenimente şi slujbe de pomenire s-au desfăşurat în majoritatea parohiilor din cuprinsul eparhiei, mai cu seamă în cele care au monumente şi troiţe înălţate în semn de recunoştinţă pentru eroii locali, care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Protos. Iustin Popovici

avram iancu 5 avram iancu 10 avram iancu 15 cimitir 3 DSC_0446 revolutie 2