Hramul Schitului Tămand, din Protopopiatul Ineu

În fiecare an, la data de 2 iulie, când Biserica prăznuieşte Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne şi pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, aşezământul monahal din Tămand, protopopiatul Ineu îşi sărbătoreşte hramul. Cu acest prilej, continuând o tradiţie deja îndătinată, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obştii monahale, a preoţilor şi credincioşilor din părţile Ineului. Chiriarhul arădean a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un ales sobor de  preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor prezenţi, Chiriarhul a vorbit despre locul îmbrăcămintei în societate şi aparte în Biserică, exemplificată cu veşmântul Maicii Domnului şi totodată a altor odoare sfinte păstrate de-a lungul timpului cu evocarea personalităţilor alese cărora au aparţinut. Împreună cu sfintele moaşte alcătuiesc o zestre spirituală bogată pentru întregi generaţii creştine. Prăznuirea şi a Sfântului voievod Ştefan cel Mare, se poate înţelege ca o răsplătire de către Maica Domnului a evlaviei acestuia faţă de ea, prin înălţarea de biserici închinate ei în ţară şi în lumea ortodoxă. Toate acestea reprezintă o revărsare de daruri peste credincioşi, spre rodire mântuitoare, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit întru diacon pe domnul Ovidiu-Florin Toderici, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.

La sfârşitul slujbei, părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului, a fost hirotesit iconom stavrofor.

Monahia Serafima, stareţa schitului, a oferit tuturor celor prezenţi o agapă creştinească în cinstea hramului.

 

Aşezământul monahal social din Tămand îşi sărbătoreşte anul acesta hramul pentru a şasea oară.

În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a vizitat bisericuţa cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din incinta Spitalului de psihiatrie de la Mocrea, binecuvântând pe cei internaţi aici.

Schitul Tămand a fost înfiinţat în anul 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului  din partea Consiliului Judeţean Arad, în urma desfiinţării Spitalului social de bătrâni, care a funcţionat aici. Încă din anul 2003, în cadrul programului eparhial  de acordare a asistenţei sociale în spitale, a fost edificată aici o biserică de lemn în stil maramureşan, deservită de către preoţii din împrejurimi. După  infiintţarea schitului, în incintă au fost amenajate chilii şi alte clădiri anexe, locuri de cazare pentru iniţierea de tabere pentru tineri în vremea verii şi a unui Centru Respiro pentru copii cu autism în restul anului.

Protos. Dr. Iustin Popovici

20150702_100231 20150702_101959 20150702_113058 20150702_123208 20150702_125117