Comemorare dedicată eroilor de la Miniș, din septembrie 1944

Duminică, 20 septembrie 2015, după participarea la Sfânta Liturghie şi parastasul de pomenire al eroilor din 1944, în Parohia Ghioroc, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi-a continuat pelerinajul în parohia vecină Miniş.

Aici a avut loc un eveniment dedicate eroilor de la Miniş, organizat de către Primăria Comunei Ghioroc – Consiliul Local şi Parohia Ortodoxă Miniş. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, invitat la acest eveniment. Cei doi ierarhi au oficiat, la finalul Sfintei Liturghii, un parastas de pomenire pentru cei doisprezece elevi sergenţi de la Şcoala de Subofiţeri de Infanterie de la Radna, căzuţi la datorie în timpul luptelor din 14-20 septembrie 1944.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a făcut referire la faptul că datele principalelor lupte se înscriu în perioada sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, care ne aduce aminte de istoria din vremea împăratului Constantin cel Mare care a dat libertate creştinismului în urma luptei hotărâtoare pentru libertatea Imperiului Roman în care oastea lui, cu mult mai mică decât a duşmanului, a învins, asemenea celor de la Păuliş, prin viziunea crucii.

Tot în memoria acestora dar și în amintirea vechii biserici parohiale, bombardată în acele zile, după slujba parastasului  a fost sfințită o troiță comemorativă ridicată în curtea bisericii. De asemenea, cu acest prilej a fost lansată cartea „Război pe Mureș și Crișul Alb” și s-a putut  viziona expoziția foto „Minișul de altădată”.

Protos. Iustin Popovici

01 02 03 05 06 6 07 08 09 010 011 012