Prezenţă arhierească la biserica parohială din Ghioroc

În duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mc. Dimitrie” din localitatea Ghioroc, Protopopiatul Lipova. Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să fie prezent în această zonă întrucât, în această perioadă, efectuează un adevărat itinerar pe la monumentele închinate eroilor Detaşamentului Păuliş.

Cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi de către Chiriarhul arădean, a fost pus sub titlul ,,Valoarea vieţii” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Gal. 2; Mc. 8), mărită prin urmarea Mântuitorului şi a crucii ca semn al jertfei Sale şi al participării noastre la ea. Eroii ţării, cu referire aparte la cei ai Detaşamentului Păuliş comemoraţi în aceste zile, au evidenţiat modul în care viaţa pusă în slujba tuturor până la aducerea sacrificiului suprem, reprezintă o valoare neegalată, aceea a virtuţilor celor mai înalte şi prin care se dobândeşte veşnicia.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba de parastas de către Inaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, alături de un sobor de preoţi, pentru eroii din această localitate, căzuţi pe câmpurile de luptă în anul 1944, subliniind în cuvântul rostit, în mod deosebit tradiţia locală mereu împrospătată în fiecare an la această dată şi a evidenţiat aportul credincioşilor din parohiile Păuliş, Radna, Baraţca, Cladova, Miniş, Ghioroc, Cuvin pentru cinstirea eroilor neamului din Detaşamentul Păuliş.

Protos. Iustin Popovici