Mitropolitul Nicolae Corneanu pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În seara zilei de duminică, 27 septembrie 2015, după săvârşirea Slujbei Vecerniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad, o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veşnice.

Cu acest prilej,  Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un emoţionant panegiric despre personalitatea regretatului ierarh bănăţean, ilustrată în momentele importante ale vieţii sale, în special în cele legate de Eparhia Aradului. De altfel, în aceste zile, în majoritatea mănăstirilor şi bisericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, s-au oficiat slujbe de pomenire pentru Mitropolitul Nicolae, la trecerea unui an de la mutarea sa la Domnul.

***

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș. Între anii 1934-1942 a urmat școala elementară și liceul în Caransebeș. A fost student la Facultatea de Teologie din București între anii 1942-1946. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului. După absolvirea facultății s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 a susținut teza cu titlul: Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 a fost hirotonit preot. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor la data de 12 ianuarie 1961. A fost hirotonit arhiereu în biserica Sfântul Spiridon Nou din București la data de 15 ianuarie 1961, de către Patriarhul Justinian Marina împreună cu alți doi ierarhi. Instalarea în funcția de Episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului. Instalarea s-a făcut în data de 4 martie 1962 în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către Patriarhul Justinian Marina.

Protos. Iustin Popovici

nicolae-corneanu-mitropolit

 

1 2 3 4