Cerc misionar în Parohia Dieci

În data de 25.10.2015, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia Dieci, protopopiatul Sebiş, în prezenţa credincioşilor din parohie.
Preoţii participanţi au săvârşit Sfânta Taină a Maslului.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” și „An comemorativ a Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, preotul Oarcea Florin de la parohia Almaș a susținut următoarele teme: 1.Rolul parohiei, ca loc al iubirii lui Hristos, împărtășită oamenilor prin activitatea social-filantropică.2.Preoția la Sf. Ioan Gură de Aur.3.Problema calendarului și înțelegerea ei.
În susținerea temei spunea: este cunoscut faptul că parohia este o anumită parte a Trupului tainic al Bisericii din care face parte și al cărei cap, este Însuși Mântuitorul.Sub acest aspect putem discuta despre activitatea social-filantropică a parohiei, călăuziți fiind de cuvintele Mântuitorului din Sfânta Evanghelie de la Matei cap.25, care spune: “Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, însetat și Mi-ați dat să beau, gol și M-ați îmbrăcat, strain și M-ați primit, bolnav și în temniță și M-ați cercetat”.Aceste cuvinte reprezintă repere în ceea ce privește activitatea social-filantropică a parohiei, ele trebuind îndeplinite nu numai de către preot ci și de colaboratorii acestuia, respectiv Consiliul parohial și membrii Comitetului parohial.
Sub acest aspect a înțeles preoția și Sfântul Ioan Gură de Aur, care spunea în scrierile sale, că misiunea preoției înseamnă iubirea față de Dumnezeu și față de semeni, slujirea lui Dumnezeu și a semenilor, iar marea chemare a preotului la care îngerii nu pot să ajungă este să îl țină pe Hristos în mână, să se împărtășească de El și prin El să se împărtășească și ceilalți.
După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Florea Ioan a mulţumit tuturor pentru participare.Seara s-a încheiat cu o agapă fraţească.

Moț Aurelian Iulian

image image