Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părintele Macarie Simonopetritul din Muntele Athos a susţinut sâmbătă, 17 octombrie 2015, la teatrul Ioan Slavici din Arad, conferinţa cu titlul: Principii de viață monahală după învățătura Starețului Emilianos.
„Părintele Macarie a arătat că viziunea Stareţului Emilianos (unul din marii reînnoitori contemporani ai vieții monahale pe Muntele Athos și în Grecia în general) asupra monahismului a fost expresia experienței sale personale, a întâlnirii sale cu Dumnezeu, experienţă îmbogăţită prin studierea intensă a textelor fundamentale ale Tradiției, ale Sfinților Părinți și ale tipicelor mănăstirești. Această viziune este consecința experienței slavei lui Dumnezeu care se descoperă în rugăciunea continuă și în timpul Sfintei Liturghii. Aceste trei puncte sunt axele învățăturii sale. Comuniunea monahală, ca şi comunitate bisericească, se exprimă în principal prin cugetul său comun, prin scopul său comun și unitatea de gândire. Cultul liturgic este centrul vieţii mănăstirii, care este înainte de toate o «sinaxă liturgică permanentă». Stareţul sublinia adesea că slujbele trebuie să determine entuziasmul monahilor. Acestea sunt o descoperire a Împărăţiei lui Dumnezeu şi trebuie să menţină în celebrarea lor caracterul eshatologic al bucuriei şi încântării în faţa Domnului venit în slavă. Acesta este motivul pentru care insista ca la slujbe să cânte corul şi nu psalți izolaţi, monofonic. Criteriul infailibil care îi permite monahului să înțeleagă dacă sporește realmente în Dumnezeu este bucuria, care îi va umple inima, chiar în ciuda dificultăților și a încercărilor. Este o bucurie plină de certitudinea că se află pe calea cea bună deschisă de sfinți, și că în ciuda slăbiciunii sale, este susținut de harul lui Dumnezeu”, a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial.
***
Părintele Macarie, de origine franceză, Bernard Gerard Andre Jean, a fost profesor la Sorbona, retrăgându-se în ultima perioadă a vieţii la Muntele Athos, dedicându-se cercetării teologice şi îndrumării spirituale a pelerinilor care vin la Mănăstirea Simonopetra.