Hramul bisericii din Parohia Șomoșcheș – Protopopiatul Ineu

În după amiaza zilei de duminică, 25 octombrie 2015 Biserica cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Șomoșcheș, din Protopopiatul Ineu a îmbrăcat haine de sărbătoare, deoarece a început prăznuirea hramului bisericii. Bucuria aceasta a fost întregită de întrunirea preoților din Centrul Pastoral Misionar Ineu.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, delegat la această sărbătoare a comunităţii a fost P.C. Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului, care în fruntea unui sobor de 13 preoţi a săvârşit Slujba Aghiasmei Mici şi Taina Sfântului Maslu, în prezenţa a unor elevi seminarişti, pentru mulţimea de credincioşi veniţi în număr mare la acest eveniment din viaţa parohiei.
La momentul cuvenit Părintele Protopop Adrian Zaha a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, făcător de minuni şi ocrotitor al acestui sfânt locaş, despre semnificaţia şi importanţa hramului unei biserici. Referitor la anul omagial al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, Părintele Protopop a arătat importanţa Sfântului Ioan Gură de Aur şi dimensiunea duhovnicească a acestuia, arătând că un duhovnic este mare când fii duhovnieşti ai acestuia sunt îndreptaţi spre Dumnezeu iar la rândul lor devin duhovnici mari, pe când un duhovnic e mic când fii duhovniceşti nu ascultă de el şi de Dumnezeu şi sunt indiferenţi.
Părintele Protopop a subliniat şi activitatea Pr. Paroh Moise Nica, gazda acestei seri duhovniceşti, unul din marii păstori de suflete din eparhia Aradului şi în special din Protopopiatul Ineu, ca unul care a deţinut funcţia de Protopop al Ineului mai bine de un sfert de veac, iar în viaţa parohiei din ultimii 116 ani este al treilea preot consecutiv care îşi începe activitatea ca preot paroh al acestei comunităţi şi tot aşa doreşte să o sfârşească.
Părintele Paroh Moise Nica aduce mulţumiri Pr. Protopop Adrian Zaha pentru frumoasele cuvinte, iar mai apoi fiecărui preot în parte, prezenţi la bucuria duhovnicească a credincioşilor săi, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel „daţi mulţumire pentru toate că aceasta este voia lui Iisus Hristos”, încheind cu îndemnul de a duce bucuria din această seară în casele noastre, spunând potrivit cuvintelor Evangheliei de azi, cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu.
Părintele Muţ Ştefăniţă din parohia Seleuş a prezentat referatul cu tema „Parohia – o comunitate şi comuniune euharistică în Hristos, mărturisitoare prin cult şi faptă”, care a fost apoi dezbătută şi completată de preoţii prezenţi, seara încheindu-se cu o agapă frăţească oferită de parohia gazdă.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
Parohia Moţiori

image image