Ziua Armatei sărbătorită prezidențial la Arad

Ziua Armatei a fost sărbătorită la Arad printr-o serie de manifestări extraordinare, datorită prezenței Excelenței Sale, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României. Acesta a participat la o depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş şi apoi a venit la ceremonia din Arad, în Piaţa Avram Iancu. La intrarea în piața unde se află Monumentul Eroului Necunoscut, președintele României a primit onorul din partea unei subunități a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, dar și din partea militarilor aparținând Regimentului 2 Cavalerie al SUA, aflat sub comandamentul dislocat în Europa (USAREUR). Aici președintele a rostit un discurs şi a depus o coroană de flori.

Înaltpreasfintitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Veche din Arad, după care, în Piața Avram Iancu a oficiat o slujbă religioasă, în fruntea unui sobor de preoți, slujbă care a mișcat sufletele militarilor americani. La sfârșitul manifestărilor, aceștia au mărturisit ierarhului că, deși nu au înțeles prea multe cuvinte, au simțit puterea rugăciunii săvârșite de Înaltpreasfinția Sa.
Un moment emoționant l-a constituit rostirea jurământului din timpul celui de al doilea război mondial, rostit de către membrii asociaţiei „Tradiţia militară”.
Au mai depus coroane de flori reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, delegația fiind condusă de șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciuca, iar din partea autorităților locale arădene președintele Consiliului Județean Dl. Adrian Tolea și primarul municipiului Arad Dl. Gheorghe Falcă.
Miile de arădeni au avut ocazia să admire defilarea Gărzii de Onoare, a soldaţilor americani, dar şi a unui detaşament al fostei Marine Regale. Ceremonia a continuat cu un exerciţiu de îndemânare „Drill Team”, încheindu-se cu defilarea militarilor români şi americani, în acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, care a oferit arădenilor şi un concert pe platoul din faţa Primăriei, împreună cu omologii din fanfare Regimentului 2 Cavalerie USA. Acolo a mai avut loc și o expoziție de tehnică militară și echipamente aparținând Regimentului 2 Cavalerie USA și Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, spre deliciul celor mici, care i-au luat cu asalt pe militarii români şi americani.
Împreună cu Președintele României, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a participat și la exercițiul româno-american „Dragoon Crossing Romania 2015”, desfășurat în zona localității Mândruloc din județul Arad. Exercițiul militar a implicat, printre altele, transportoare și bărci de asalt.
Potrivit MApN, exercițiul multinațional, are ca scop demonstrarea interoperabilității dintre cele două armate și dezvoltarea capacității de planificare, conducere și executare a operațiilor de trecere a cursurilor de apă.
La „Dragoon Crossing Romania 2015” participa 150 de militari americani cu 37 de mijloace tehnice de luptă aparținând Regimentului 2 Cavalerie din Forțele Terestre ale SUA și peste 250 de militari din Forțele Terestre Române cu 85 de mijloace tehnice de luptă aparținând Brigăzii 18 Infanterie „Banat” și Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, sprijiniți de cinci aeronave MiG 21 LanceR și IAR 330 Puma ale Fortelor Aeriene Române, precum și scafandri din Forțele Navale Române.
Ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, are o semnificaţie importantă care se leagă de momentul când ultima bucată de pământ românesc a fost eliberată de sub administrarea străină, în anul 1944.

Pr. Cons. Gabriel Cosmin Mariș

image image image image image image image