Seria întâlnirilor duhovnicești de la Catedrala Veche, a ajuns la cea de-a treia manifestare

În seara zilei de 30 octombrie 2015, în sala de festivități a Parohiei Arad-Centru, a avut loc o întâlnire duhovnicească cu credincioșii parohiei, întâlnirea înscriindu-se în seria manifestărilor organizate de asociația parohială „Calea Mântuirii”. Tema dezbătută la această întâlnire s-a intitulat „Cuvântul și valoarea acestuia pentru lumea de azi” și a fost prezentată de părintele Teodor Pavel, slujitor al Parohiei Arad-Centru.
În deschiderea prezentării, părintele a făcut o frumoasă contrapunere a ceea ce însemnă cuvânt-tăcerea și cuvânt-gestică, având rostul de a pune în valoare cuvântul și importanța rostirii lui. În tratarea propriu-zisă, expunerea părintelui Teodor Pavel a atins multiple și complexe sensuri ale cuvântului: de la cuvântul oral, la cuvântul imagine; de la identificarea cu cuvântul a omului credincios și până la pervertirea și decadența cuvântului din societatea secularizată. Esențială a fost și sublinierea sintagmei gând-cuvânt-făptuire, modul de realizarea a acestui proces duhovnicesc, esențial în desăvârșirea omului. Nu putea lipsi referința asupra Cuvântului Hristos, unde părintele a insistat asupra împărtășirii cu Hristos-Cuvântul și cu cuvântul Său din Sfânta Scriptură. Deosebit de folositoare a fost și accentuarea relație dintre Cuvânt și Liturghie, ca apoi părintele să se oprească și asupra relației cuvânt-cântare. Despre puterea cuvântului și forța sa pozitivă și negativă, s-a insistat în ultima parte a prezentării.
Încheierea întâlnirii a deschis un dialog cu cei prezenți în care s-au adus completări și accente din partea celorlalți preoți prezenți în sală, precum și întrebări din partea credincioșilor.

Prof. dr. Marcel Tang

image image

 

image