Cerc pastoral-misionar în Parohia Pleşcuţa

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-Misionar Halmagiu,condus din incredintarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Timoteide preotul Bacos Cristian Mihaita,s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 08 noiembrie 2015, la Biserica Ortodoxa cu hramul,,Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil ” din Parohia Plescuta, Protopopiatul Sebis.

S-a savarsit Taina Sfantului Maslu în prezenta a unui număr mare de credincioşi,unde in conformitate cu tematica anului omagialsi comemorativ, preotul Lazar Mirel a susţinut temele:

1. Promovarea legăturii dintre cult si cultura;

2. Slujirea în alte parohii fără încuviinţarea preotului paroh;

3. Sfinţirea casei după înmormîntare si parastasul de 3 zile;

În susţinerea temei părintele face referire la cult ca fiind totalitatea actelor,a formelor si randuielilor sfinte prin care Biserica cinsteşte pe Dumnezeu si împărtăşeşte credincioşilor harul sau sfinţitor,iar cultura ca si o totalitate a valorilor materiale sispirituale create de omenire si a instituţiilor necesare  pentru comunicarea acestor valori.

 Comoara si identitatea unei naţiuni,a unui popor se regăseste în istoria lui,demonstrată prin diferite obiecte vechi,cetăţi,biserici,mănăstiri si clădiri importante,care dovedesc vechimea,dar în acelaşi timp marturisesc si atestă identitatea unei tari.Toate acestea formează patrimoniu,iar tot ceea ce se afla în buchetul acestei instituţii se numeşte arta.
 Parintele menţionează lăcaşul de cult-biserica,pictura si muzica ca fiind partea duhovniceasca care se regăseşte în artasi cultura.
 În timpul Tainei Sfîntului Maslu ne-am rugat pentru bolnavii cu arsuri,iar după terminarea Sfantului Maslu s-au făcut rugăciuni de pomenire a tinerilor adormiţi în incendiul din Bucuresti.

După miruirea credincioşilor s-au dezbătut si celelalte doua teme aratandu-se ca e necesar de a ne respecta unii pe alţiisi a nu savarsi slujbe în alte parohii fără încuviinţarea preotului paroh.Au fost unele precizări din partea preoţilor cu o mai mare experienţa de viaţa si slujire pe care cei mai tineri si -au împărtăşit-o.

În finalul întîlnirii, preotul paroh Paiusan Simion a mulţumit credincioşilor si preoţilor prezenţi.

Seara s-a încheiat cu o agapa frateasca.

Pr. Cristian-Mihaita Bacos

20151108_172040