Festivalul Minorităţilor din localitatea arădeană Covăsânţ – ediţia a doua

Duminică, 8 noiembrie 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi prin deosebita implicare a preotului paroh Mihai-Octavian Blaj, a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Minorităților din Covăsânţ. Evenimentul din acest an a fost organizat de către Parohia Ortodoxă Covâsânţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti din Covăsânţ, în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria Comunei Covăsânţ şi Orchestra Rapsozii Zărandului.

Evenimentul s-a desfăşurat la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti a Parohiei Ortodoxe din Covăsânț începând cu ora 14.00.

Pe scenă au evoluat formaţii aparţinând minorităţilor sârbe şi maghiare din judeţul Arad, Grupul ,,Daniel’s Brothers – Comunitatea maghiară din Ghioroc şi Păstrătorii Tradiţiilor – Parohia Ortodoxă Covăsânţ, care au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale din Podgoria Aradului.

Invitată de onoare a fost interpreta de muzică populară bănăţeană Stana Stepănescu.

Scopul acestui festival este ca minoritățile să fie cunoscute și prin cântece, obiceiuri și dansuri populare tradiționale, încadrându-se într-o manifestare culturală complexă. De asemenea se dorește să se accentueze buna înţelegere  între românii din județul Arad şi minorităţi, indiferent de etnie, având un singur scop, acela de a asigura un climat de pace şi de bună convieţuire între aceştia.

De menţionat faptul că acest spectacol a fost programat pentru data de 1 noiembrie însă a fost amânat datorită doliului naţional decretat de Guvernul României în zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie a.c., pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv din capitală.

Protos. Iustin Popovici

Comunitatea Sarba_2 Pastratorii Traditiilor_2 Pastratorii Traditiilor_3 Stana Stepanescu