Comemorarea Veteranilor de Război la Cintei

În Duminica a XXIV-a după Rusalii,la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, parohia ortodoxă Cintei s-a aflat la un moment deosebit din viaţa existenţei sale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh dr. Nicu Breda împreună cu părintele iconom stavrofor Fărcuţ Simion, paroh al Cinteiului între 1972-1977. La 38 de ani părintele Fărcuţ la invitaţia actualului părinte paroh a revenit în această zi la săvârşirea Sfintei Liturghii. La Sfânta Liturghie mai mulţi copii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. În cuvântul de învăţătură părintele invitat a explicat pericopa evanghelică a Învierii fiicei lui Iair arătând cât de mare este credinţa unui om aflat în încercările vieţii. Totodată a arătat că Sfinţii Îngeri sărbătoriţi astăzi sunt ocrotitori ai vieţii tuturor credincioşilor.
În această zii la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi toţi tinerii adormiţi în Domnul în tragedia de la clubul ,, Colectiv” din capitală. De asemenea s-au înălţat rugăciuni pentru vindecarea celor care dintre ei se află pe patul spitalelor, dar şi pentru mângâierea familiilor îndurerate de pierderea copiilor lor.
Sărbătoarea de astăzi a fost marcată şi de un alt eveniment organizat de preotul paroh şi consiliul parohial:,,Ziua Veteranilor de Război’’ cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de al II-lea Război Mondial, împreună cu Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad având ca şi coordonator principal al evenimentului pe doamna Adriana Chirilov, fiică a satului Cintei. Cu acest prilej în cadrul Sfintei Liturghii părinţii slujitori, au rostit rugăciuni pentru odihna eroilor români de pretutindeni dar şi a celor căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două Războaie Mondiale din localitatea Cintei, precum şi a veteranilor de război trecuţi la Domnul.
La această colaborare au participat oficialităţile la nivel judeţean amintind pe : Domnul Adrian Ţolea, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Domnul Iustin Cionca deputat de Arad, Doamna Claudia Boghicevici deputat, Domnul Anchidin colonel în rezervă, Membrii organizaţiei monografice judeţene: Profesor Doctor Doru Sinaci, Profesor Tuleu Ioan, Profesor Paul Krizner, Profesor Doctor Arbonie Emil.
În cuvântul de final părintele paroh dr. Nicu Breda a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea acestui eveniment precum şi singurului veteran de război în viaţă din Cintei Zdrendea Flore, la fel şi văduvelor veteranilor de război din localitate. Totodată s-au adus mulţumiri tinerilor teologi de la strana bisericii: Profesor Buntean Sebastian şi Cioază Ovidiu Adrian, elevilor de la şcoala din Cintei şi tuturor credincioşilor prezenţi.
Evenimentul a culminat la Monumentul Eroilor din curtea bisericii unde oficialităţile prezente în acordul imnului de stat al României şi al imnului eroilor au depus coroane de flori. Cu acest prilej Fanfara Militară a fost apreciată de părintele paroh şi de toţi invitaţii şi credincioşii parohiei.

Mircea Breda
Student teolog

image image image image image image