Părintele Ic. Stavr. Leonte Para, din Parohia arădeană Şimand, a trecut la cele veșnice

Luni, 23 noiembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din părţile Aradului, dar şi din alte judeţe, au oficiat în biserica Parohiei Şimand, din Protopopiatul Arad, slujba de prohodire a Părintelui Iconom Stavrofor Leonte Para (24 ianuarie 1944- 21 noiembrie 2015), fost Preot Paroh în această Parohie vreme de 43 de ani.

La slujba de prohodire au participat sute de credincioşi din Parohie, dar şi din alte Parohii învecinate, sau mai îndepărtate, care l-au cunoscut și l-au prețuit pe vrednicul Părinte Leonte Para şi care, prin lacrimile lor, au dat mărturie despre bunătatea, jertfelnicia și dragostea cu care Părintele i-a înconjurat și povăţuit în toți acești ani.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, în cuvântul adresat celor îndoliaţi, a prezentat personalitatea, înțelepciunea de care a dat dovadă și bogata activitate preoţească desfăşurată de Părintele Leonte, precum şi bunele raporturi pe care acesta le-a avut întotdeauna cu Centrul Eparhial. Părintele Leonte a fost unul dintre cei mai vrednici slujitori ai Eparhiei Aradului şi a constituit un model de slujire şi pastoraţie pentru preoţii mai tineri şi pentru toți cei care l-au cunoscut.

Preasfinţitul Părinte Siluan a adresat familiei şi credincioşilor prezenţi cuvânt părintesc de mângâiere şi s-a rugat pentru odihna sufletului Părintelui Leonte Para.

Părintele Flavius Petcuţ, Protopopul Aradului, a dat citire necrologului și a elogiat, la rândul său, persoana Părintelui Leonte.

Scurte date biografice

Părintele Iconom Stavrofor Leonte Para s-a născut la 24 ianuarie 1944, în localitatea Strei-Săcel, județul Hunedoara, din binecredincioşii părinţi Viorel şi Steluţa. După ce a făcut Școala Primară şi Gimnazială în localitatea hunedoreană Călan, tânărul Leonte Para a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeş. Ulterior, între anii 1964-1967, a fost student al Institutului Teologic de grad Universitar din Sibiu, terminând ca şef de promoţie. După aceasta, între anii 1967-1968 a fost angajat la arhiva Centrului Eparhial din Arad.

Părintele Leonte Para s-a căsătorit în anul 1968 cu doamna Învăţătoare Ana-Cornelia, fiica Părintelui Ioan Faur din Şimand, formând împreună o frumoasă familie preoțească misionară, binecuvântată de Dumnezeu cu trei copii: Ciprian, Conferenţiar Universitar la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj; Carmen, Profesoară de Religie şi Mircea, Tehnician Veterinar şi actualmente Primar interimar în Şimand.

La 31 martie 1968 a fost hirotonit Preot pe seama Parohiei Pilu, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, pe vremea aceea Episcop al Aradului. Din luna noiembrie a anului 1972 a fost transferat la Parohia Şimand, unde a activat până în iulie 2014, când a fost pensionat, ocupându-se cu multă dăruire de zidirea sufletelor credincioșilor încredințați spre păstorire și lucrând cu o conştiinţă vie în mijlocul comunităţii, care l-a iubit foarte mult. Părintele Leonte s-a ocupat şi de înfrumusețarea celor două locaşuri de cult ortodoxe din localitate, s-a implicat în ajutorarea persoanelor defavorizate din Parohie, în catehizarea tinerilor şi în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu. Pe lângă acestea, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a îndeplinit cu multă responsabilitate şi funcţiile de misionar protopopesc, membru în Adunarea Eparhială şi Preşedinte al Consistoriului Eparhial.

Pentru frumoasa sa activitate misionar-pastorală desfășurată, în anul 1993, odată cu sfinţirea bisericii cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Șimand, Părintele Leonte Para a primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, distincţia bisericească de Iconom Stavrofor.

Bunul Dumnezeu să-i dăruiască veşnică odihnă sufletului râvnitor al Părintelui Leonte Para în Împărăția Lui, dimpreună cu toți cei aleşi, cu sfinţii şi îngerii Săi!

Veșnică să îi fie pomenirea, din neam în neam!

DSC_0622 DSC_0634 DSC_0642 DSC_0753