BUCURIE DUHOVNICEASCĂ PENTRU CREDINCIOŞII PAROHIEI ROŞIA NOUĂ

​În Duminica a 28-a după Rusalii, din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, credincioşii Parohiei Ortodoxe Române Roşia Nouă şi Obârşia, Protopopiatul Lipova, au trăit clipe de bucurie duhovnicească şi de înălţare spirituală avându-l în mijlocul lor, la invitaţia preotului paroh Craveţ Cătălin Dumitru, pe Preacucernicul Părinte Iconom Ardeuan Florin Dan, de la Parohia Ortodoxă Română Chesinţ, Protopopiatul Lipova, fost preot paroh al acestei parohii, care a venit însoţit de corul parohiei pe care o păstoreşte spre a aduce bucuria Naşterii Domnului Iisus Hristos şi credincioşilor acestei parohii păstorite de sfinţia sa vreme de mai bine de 5 ani.
​Ziua a început cu săvârşirea slujbei de dimineaţă sau a Utreniei, continuată apoi cu săvârşirea Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni către Tatăl cel Ceresc pentru cei invitaţi, cât şi rugăciuni de pomenire pentru Preacucernicul Părinte Iconom Profesor Craveţ Călin Dumitru, tatăl preotului paroh, pentru care vineri 11.12.2015 s-au împlinit 5 ani de la trecerea la cele veşnice. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Bisericii Ortodoxe Române Chesinţ.

La vremea cuvenită P.C. Părinte Iconom Ardeuan Florin Dan a susţinut un pilduitor şi frumos cuvânt de învăţătură pornind de la pericopa evanghelică a zilei ( Luca 14, 16-24 Pilda celor poftiţi la cină), arătând că Dumnezeu ne cheamă mereu, prin glasul preoţilor şi al Sfintei Biserici, să luăm parte la Cina Sa şi ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, ca nişte adevăraţi creştini care primesc această invitaţie cu bucurie şi mulţumire sufletească. Tot în cadrul cuvântului său de învăţătură P.C. Părinte Florin Dan a subliniat şi faptul că în pericopa evanghelică de azi vedem o asemănare de scuze pe care oamenii le folosesc chiar şi azi atunci când sunt invitaţi să ia parte la sfintele slujbe ale Bisericii sau la sfânta împărtăşanie, arătând că atunci când Dumnezeu ne ajută să ne cumpărăm o casă, o bucată de pământ sau alte lucruri materiale – şi nu numai – de care avem nevoie, acestea nu trebuie să fie o piedică şi o scuză pentru noi spre a cerceta biserica, ci atunci când am dobândit cele de care aveam nevoie să ne plecăm genunchii noştri spre rugăciune şi să cercetăm mai des sfintele biserici, ca mulţumire fiiască pentru toate cele revărsate asupra noastră de Tatăl cel Ceresc.
​La finalul slujbei Corul Parohiei Chesinţ a susţinut un frumos şi înălţător concert de colinde, iar preotul paroh Craveţ Cătălin Dumitru a adus un cuvânt de mulţumire întâi de toate bunului Dumnezeu pentru momentele de bucurie duhovnicească şi hrană sufletească trăite. Un cuvânt de mulţumire a fost adresat apoi şi P.C. Părinte Iconom Ardeuan Florin Dan pentru împreuna-slujire dar şi pentru bucuria sufletească pe care le-au făcut-o prin această vizită. Părintele Cătălin a mulţumit şi pentru frumosul şi bogatul cuvânt de învăţătură, arătând credincioşilor că întru această zi nu au slujit împreună fostul şi actualul preot paroh al acestei parohii ci a fost prezentă continuitatea lucrării duhovniceşti, lucrare în “via Domnului” pe care fiecare preot o primeşte la vremea cuvenită în momentul hirotoniei sale, cât şi atunci când preia noua parohie spre păstorire, ducând pe mai departe lucrarea anteriorului său. Preotul paroh a mulţumit părintelui Florin Dan şi pentru dragostea şi iubirea părintească pe care o poartă foştilor săi credincioşi chiar şi după un an de zile de la mutarea sa la noua parohie Chesinţ, asigurându-l de această dragoste şi din partea noului preot paroh şi a foştilor săi credincioşi căci acesta este spiritul creştin care trebuie să existe pretutindeni. Cuvinte de mulţumire au fost adresate şi membrilor Corului Parohiei Chesinţ care au cântat şi încântat atât de frumos auditoriul, purtându-i pe credincioşi pe meleaguri duhovniceşti atât de necesare sufletului în astfel de vremuri. Şi pentru că Moş Crăciun a auzit că vor poposi în Parohia Roşia Nouă câţiva invitaţi de la Parohia Chesinţ, a lăsat un dar pentru aceştia: o icoană argintată cu Maica Domnului şi Pruncul Iisus care a fost înmânată Preacucernicului Părinte Iconom Ardeuan Florin Dan de către preotul paroh Craveţ Cătălin Dumitru din partea credincioşilor pe care îi păstoreşte, pentru a le aminti mereu celor invitaţi cu bucurie de această vizită. În semn de respect pentru cel care i-a fost profesor în anii de seminar, părintele Forin Dan i-a rugat pe membrii corului care l-au însoţit să cânte funebrul “În veci pomenirea lui!” pentru P.C. Pr. Ic. Prof. Craveţ Călin Dumitru, tatăl actualului preot paroh, pentru trecerea la cele veşnice în urmă cu 5 ani de zile. Preotul paroh a mulţumit şi credincioşilor care au venit în număr mare la Sfânta Biserică, pentru a se împreună-ruga şi trăi această bucurie sufletească. Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească pentru invitaţi oferită de credincioşii parohiei.

Preot paroh Craveţ Cătălin Dumitru

image

image

image