Concert de Crăciun la Penitenciarul Arad

Vremea colindelor reunește de fiecare dată creștinii, oriunde s-ar afla. Cu această dorință, persoanele private de libertate din cadrul Secției Exterioare a Penitenciarului Arad au susținut un concert de colinde cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului. Evenimentul, organizat de Penitenciarul Arad și Arhiepiscopia Aradului prin părintele Aurel Jigovan – delegatul eparhiei pentru asistența religioasă în cadrul penitenciarului, a avut loc vineri, 18 decembrie 2015 în capela „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din această unitate. Din partea Arhiepiscopiei Aradului au participat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului și părintele consilier Gabriel Cosmin Mariș coordonatorul Sectorul Social Filantropic și Misionar al eparhiei.
Cei peste 100 de participanți la eveniment s-au bucurat de fiecare dintre cele 10 colinde tradiționale interpretate de corul de femei. Bucuria celor prezenți a fost sporită și de prezența în mijlocul lor a Chiriarhului locului, care a binecuvântat întreaga lucrare misionară desfășurată aici.
​În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a spus că timpul are alt înțeles acolo, în detenție: „Sărbătorile ne scot din timpul obișnuit. Steaua din Betleem îi aduce pe cei trei magi, filozofi și gânditori – după numărul Persoanelor Sfintei Treimi. Acum ai posibilitatea să te gândești mai mult și la libertatea de apropiere de Dumnezeu, Cel care se coboară la om în ieslea din Betleem.” Vorbind de Sărbătoarea Nașterii Domnului, sensibilizând pe toți cei prezenți, ierarhul a amintit: „Crăciunul este sărbătoarea familiei iar acolo unde găsești pe aproapele, acolo te simți ca în familie. Trebuie însă ținută legătura sufletească cu toți cei apropiați, prin rugăciune. Să aveți o mângâiere sufletească și să vă simțiți în duh alături de cei dragi, având siguranța că și ei sunt alături de Dumneavoastră, chiar dacă nu se poate trupește. Sărbătorile ne atrag în libertatea sufletească care nu poate decât să te îndrume la a face, dar și a fi, ceva bun. De aceea, Fiul lui Dumnezeu a venit în lume ca Prunc, „să se nască și să crească să ne mântuiască” – a menționat Înaltpreasfinția sa. În încheiere, Chiriarhul a mulțumit pentru frumoasa primire celor aproximativ 100 de persoane private de libertate și o parte din personalul angajat al penitenciarului, în frunte cu directorul unității, a felicitat corul pentru frumoasa interpretare a colindelor și le-a adresat tuturor urările de bine și de sănătate, dorindu-le ca Sfintele Sărbători să aducă fericire și mult bine tuturor.
Prezent la eveniment, Dl. Director al unității Comisar șef Petru Dobra a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru prezența la acest eveniment și pentru permanenta purtarea de grijă manifestată pentru persoanele private de libertate din cele două secții ale Penitenciarului, subliniind totodată buna colaborare între cele două instituții și activitatea bogată desfășurată de părintele delegat pentru activitatea religioasă.
​„În cadrul penitenciarului, părintele Aurel Jigovan slujeşte Sfânta Liturghie în cele două biserici ale secțiilor, defășoară activitatea catehetică conform programei, se îngrijeşte şi ajută pe cei care doresc să se spovedească sau să vorbească cu un preot, iar prin aceste convorbiri deţinuţii au numai de câştigat. Acțiunea derulată în unitatea de detenție arădeană face parte din opera și misiunea social-filantropică a Eparhiei arădene, coordonată de Sectorul Social-Filantropic.” – a transmis părintele consilier.
La final, toate persoanele private de libertate prezente la concert, au primit cu mare bucurie câte o iconiță și un cadou de Crăciun din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop.

Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului

image

image

image