Nouă apariție tipografică în Editura Arhiepiscopiei Aradului

La finele lunii decembrie 2015, în Editura Arhiepiscopiei Aradului și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru a publicat un volum omagial dedicat manifestărilor cultural-bisericești prilejuite de 150 de ani de la înălțarea și târnosirea Catedralei Vechi din Arad, sub titlul Catedrala Ortodoxă Veche a Aradului. Tradiție și actualitate (1865-2015). 150 de ani de istorie, spiritualitate și cultură ecleziastică.

Precizăm de la bun început că volumul se constituie într-un document menit să arate generațiilor următoare ceea ce s-a realizat la împlinirea celor 150 de ani de existență a Catedralei Vechi din Arad. În aceeași măsură, carte scoate la lumină diverse aspecte și personalități din bogata istorie a acestui edificiu ecleziastic. Oferă atât cititorilor avizați, cât și celor de rând, bogate informații legate de viața și slujitorii catedralei, pune în lumină rolul spiritual, cultural și național pe care acest locaș l-a avut în această parte de țară și nu în ultimul rând, se constituie într-o carte de vizită pentru toți cei interesați de trecutul și prezentul acestei biserici, a slujitorilor ei și a comunității din jurul ei.

Așa după cum aflăm din prefața volumul, semnată de pr. Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, cartea este structurată în șase părți. Prima parte, constituită ca etalon al cărții, cuprinde: Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru); Cuvântul Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi din Arad și Cuvântul Parohului Catedralei Vechi, Pr. Traian-Ioan Micoroi, la deschiderea festivă a manifestărilor cultural-bisericești prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înălțarea și târnosirea Catedralei istorice a Aradului. Partea a doua cuprinde lucrările simpozionului dedicat celor 150 de ani de existență a Catedralei Vechi din Arad, desfășurat în ziua de 9 octombrie 2015, în Aula Facultății de Teologie din Arad. Partea a treia surprinde aspecte legate de viața bisericească și cultural-misionară a Catedralei istorice a Aradului, prin studiile unor reputați profesori de teologie și istorici din țară. Partea a patra aduce în atenția cititorului momente din istoria catedralei reflectate în presa vremii, urmând ca partea a cincea să se constituie într-un itinerar al evenimentelor desfășurate în perioada 9-11 octombrie 2015. Ultima parte scoate la lumină documente privind planul, construcția și organizarea vieții bisericești a Catedralei Vechi. Volumul se încheie cu câteva fotografii din timpul manifestărilor, având și ele valoare de document.

Cartea s-a bucurat de concursul Înaltpreasfinției Sale Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și a avut ca și coordonatori pe: Pr. Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi; Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja și Asist. Univ. Dr. Marcel Tang.

Publicarea acestui volum se constituie într-un pios omagiu adus tuturor slujitorilor, ctitorilor, binefăcătorilor, ostenitorilor și credincioșilor acestui sfânt locaș.

Prof. dr. Marcel Tang

DSC_0001