Unirea Principatelor sărbătorită de arădeni

Împlinirea, la 24 ianuarie, a  157 de ani de  la Unirea Principatelor, a fost marcată și în municipiul Arad prin manifestări comemorative la care Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată prin Întâistătătorul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Astfel, în dimineața zilei, pe platoul din fața Palatului Administrativ s- a desfășurat ceremonialul militar și religios la care au participat oficialități civile și reprezentanți ai armatei, cetățeni din municipiu. Înaltpreasfințitul Timotei, în fruntea unui sobor de preoți a oficiat slujba de Te- Deum și a rostit o alocuțiune în care a subliniat însemnătatea zilei naţionale a Unirii Principatelor Române pentru istoria şi viaţa poporului nostru şi urcarea continuă a prestigiului ţării prin evenimentele ce le-a prilejuit. La acestea se adaugă strădaniile tuturor cetăţenilor de a păstra şi spori făuririle înaintaşilor.

Muzeogragul Bogdan Ivaşcu le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie, după care, aceştia pe platoul din faţa Palatului Administrativ s-au prins într-o horă a unirii. Alături de aceştia, au conferit momentului o atmosferă de sărbătoare, copiii de la Ansamblul popular „Mărţişorul” al Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din municipiu Arad.

În seara zilei, Chiriarhul a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală din Arad, unde a săvârşit slujba Vecerniei, înconjurat de soborul slujitor. La finalul acesteia, Înaltpreasfinţia Sa a făcut o enumerare a momentelor importante ale zilei în legătura lor cu sublinierea unităţii naţionale şi bisericeşti pe care le oglindesc. De asemenea, s-a insistat asupra Unirii Principatelor, Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, la finalul căreia ne aflăm, şi înainte-prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, ca simbol al unităţii sufleteşti.

Protos. Iustin Popovici

MicaUnirePrimarie-600x400-8

44-600x402

111-600x402

IMG_7242

IMG_7246