Cerc misionar în Parohia Chişineu-Criş I

Începutul Triodului a coincis cu prima întâlnire din acest an a preoților și credincioșilor din Cercul pastoral misionar Chișineu-Criș, protopopiatul Arad, coordonaţi din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Dumitru Daniel-Mirel, preotul-paroh al Parohiei Chişineu-Criş I.
Întrunirea a debutat la orele 17:00 cu oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica parohială din Chișineu-Criș, cu hramul “Înălţarea Domnului”, săvârșită de cei 14 preoți prezenți și alături de un număr mare de credincioşi.
La sfârşitul Tainei Sfântului Maslu, părintele Moțiu Traian de la parohia Pilu a rostit cuvântul de învăţătură, legat de Evanghelia acestei duminici, în care s-a citit Pilda vameșului și a fariseului (Luca 18, 10–14) și în concordanţă cu începutul Triodului, subliniind rolul acestei perioade în viaţa liturgică a Bisericii şi în viaţa spirituală a credincioşilor. Părintele a concluzionat că este timpul unui nou început, această zi fiind ,,ziua noastră”, zi în care putem să alegem smerenia asemenea vameșului, dobândind astfel mântuirea, sau mândria ca și fariseul, pierzându-ne astfel sufletul.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, preotul paroh Dumitru Daniel-Mirel a susţinut referatele având ca teme: Educația religioasă a tinerilor și copiilor și Perioada Triodului – particularități, pe marginea cărora au urmat dezbateri şi luări de cuvânt şi din partea celorlalţi preoţi participanţi. S-a subliniat şi evidenţiat rolul familiei în educația copiilor și tinerilor, ea fiind numită Biserica cea mică prin care creștinii sunt chemați să-și conducă viaţa după idealurile creştine şi poruncile bisericeşti.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Dumitru Daniel-Mirel a mulţumit tuturor pentru participare. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 20 martie, în parohia Țipari.

Pr. Oprea Mihai, Parohia Țipari

image

image