Prima duminică din Triod în Parohia Arad-Micalaca Veche II

În Duminica  a 33-a după Rusalii ( a Vameşului şi a fariseului) şi la pomenirea Sfântului Cuvios Timotei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul ,,Naşterea Domnului”, a Parohiei Arad-Micalaca Veche II, înconjurat de soborul slujitorilor acestei parohii şi în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a înălţat rugăciuni pentru începerea lucrărilor de pictură a bisericii, în momentul de faţă fiind ridicată schela în mijlocul bisericii pentru turla centrală. Lucrarea va fi executată de către pictorul Cezar Constantin Cătălin Băluţ, care a fost prezentat credincioşilor în această duminică. 

Cuvântul de învăţătură a fost pus sub titlul ,,Îndreptare şi înălţare” (cf. citirilor scripturistice de la 2 Tim. 3 şi Luca 18), acestea fiind îndemnuri pentru fiecare creştin, prin trezirea cu umilinţă a conştiinţei propriei păcătoşenii şi ocolirea înşelătoarei mulţumiri de sine în comparaţie cu semenii, indiferent de stare. Pe calea suitoare a mântuirii, rugăciunea adevărată arată treapta înălţării în comuniunea cu Dumnezeu. Având în vedere şi începutul lucrărilor de pictură a noii biserici parohiale, credincioşii sunt îndrumaţi să-şi modeleze lucrarea după cea a sfinţilor reprezentaţi, ca înşişi să dobândească prin îndreptare înălţarea spre asemănarea cu Acela după chipul Căruia omul a fost creat. Drept exemplificare pentru înălţarea prin smerenie, Chiriarhul a prezentat şi personalitatea marelui avocet de succes şi patriot ardelean Emanuil Gojdu şi a sculptorului Constantin Brâncuşi ca fii ai Bisericii Ortodoxe şi ai neamului românesc. Tot în acest context, s-a exemplificat şi rolul educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o panihidă spre pomenirea lui Constantin Brâncuşi şi a lui Emanuil Gojdu.

În numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, părintele paroh Mircea Bupte i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezenţa şi slujirea în mijlocul acestei comunităţi parohiale şi i-a dăruit un buchet de flori.

11

DSC_0026

Pomenirea personalităţilor Emanuil Gojdu şi Constantin Brâncuşi la Catedrala arhiepiscopală din Arad

 

În după amiaza zilei de duminică, 21 februarie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de slujitori catedrali. După aceasta, Chiriarhul a săvârşit Slujba Parastasului pentru Emanuil Gojdu şi Constantin Brâncuşi. În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a evocat pe fiecare personalitate în parte, amintind aportul pe care l-au avut pentru neamul românesc şi cu referinţa aparte la contribuţia lui Emanuil Gojdu pentru Eparhia Aradului.

Protos. Iustin Popovici

IMG_7256

IMG_7259

IMG_7266