În urcușul spre Învierea Domnului, suntem chemaţi să ne pregătim prin post, rugăciune sporită, milostenii şi fapte bune, încununând această pregătire cu bucuria primirii Sfântului Trup şi Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos, care ne curăţeşte de orice păcat.Această bucurie au avut-o copiii grădiniţei din Gurahonţ care însoţiţi de educatoarele lor, de praznicul Bunei Vestiri au venit la Sfânta Liturghie, primind Sfânta Împărtăşanie, iar din partea bisericii daruri constând în iconiţe şi dulciuri.
Pentru ca bucuria Praznicului să fie deplină în după-amiaza zilei, cu începere de la ora 15, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Crăciun-Dorel Moţ, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia Gurahonţ, protopopiatul Sebiş.
Soborul de 15 preoţi sub protia Preacuviosului Părinte Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi delegatul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, a săvârşit Taina Sfântului Maslu în fața numărului mare de credincioși din parohie și satele învecinate.
Cuvântul de învățătură după Taina Sfântului Maslu a fost rostit de Preacuviosul Părinte Iustin Popovici care a arătat însemnătatea acestui mare praznic. Totodată, părintele consilier a felicitat din partea Centrului Eparhial pe părintele paroh Crăciun-Dorel Moţ pentru activităţile catehetice cu tinerii pe care le desfăşoară în această parohie şi îndeosebi pentru implicarea pe care a avut-o în implementarea şi derularea Proiectului Alege Şcoala – A doua şansă, fiind apreciat la nivel naţional.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, preotul Oarcea Marian de la parohia Almăș a susținut următoarele teme: 1.Deosebirea între valorile eterne și valorile efemere, promovarea virtuților în rândul tinerilor. 2.Datoria bisericii de ai apropia pe tineri de Dumnezeu.
În susținerea temei părintele spunea: tinerii vremurilor noastre au nevoie să fie ascultați și înțeleși, pentru aceasta este nevoie de o clasificare și o deosebire a valorilor, care sunt eterne și care sunt efemere; după cuvântul Sf . Apostol Pavel care zice: ,,Toate să le încercați, ține-ți ce este bine, feriți-vă de orice înfățișare a răului”. Mulți tineri încearcă și cele bune și cele rele, important este ca cele bune să rămână, iar cele rele să fie lepădate.Biserica prin slujitorii ei, are datoria de a purta grijă de fii săi, iar când este vorba de cei tineri, are datoria de a răspunde problemelor lor, de a-i implica în activitățile religioase, culturale, social-filantropice și educative, pe care parohia le desfășoară.
În acest sens după prezentarea temelor, elevii din clasele I-IV îmbrăcați în port popular, au prezentat un scurt program artistic, după care tinerii elevi din Liceul ,,Ioan Buteanu” sub coordonarea profesoarei de muzică Brânda Nicoleta au prezentat sub formă de scenetă, îmbrăcați în costum de epocă, poemul istoric ,,Ioan Buteanu” scris de regretatul poet gurahonțean Ioan Mihiț oferind credincioșilor momente deosebite. De asemenea, elevii au cântat și câteva pricesne.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Crăciun-Dorel Moţ a mulţumit Preacuviosului Părinte Iustin Popovici pentru participare, oficialităţilor județene și locale și credincioşilor prezenţi în număr impresionant de mare.A urmat o agapă frăţească la care au luat parte preoţii, profesorii de religie din zonă şi cântăreţii bisericeşti.
Moț Aurelian Iulian