Conferinta duhovniceasca ,,Intre Dumnezeu si neamul meu”

In cadrul conferintelor lunare “Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche”, vineri, 25 martie, a avut loc o noua editie. Invitatul de acum a fost parintele iconom stavrofor Octavian Blaj, consilier la Arhiepiscopia Aradului si preot paroh la Parohia din Covasint.  Parintele Blaj are o bogata activitate misionara si filantropica, infiintand la Covasint un muzeu al parohiei, un centru de tineret si o tabara ortodoxa, de pastrare si conservare a traditiilor romanesti. De asemenea, parintele Blaj este implicat in pastrarea legaturilor cu romanii din afara granitelor, organizand Festivalul romanilor de pretudindeni la Covasint, precum si vizite la parohii romanesti, in special din Cehia.

Tema intalnirii de vineri a fost “Intre Dumnezeu si neamul meu”, iar parintele Octavian Blaj a dorit sa adreseze prin aceasta expunere un indemn la intoarcerea catre valorile traditionale, morale si crestine, asa cum au fost acestea cristalizate de catre neamul romanesc.  In contextul schimbarilor majore de paradigma din spatiul european in care traim, regasirea sentimentului  de “acasa”, cu tot setul de valori aferent,  este foarte importanta pentru omul de azi. In primul rand, “acasa” se bazeaza pe doua realitati: neamul romanesc si credinta in Dumnezeu, iar viata omului ar trebui sa fie o calatorie “intre” Dumnezeu si neam.

Avand ca reper imaginea unor stalpii de sustinere ai portii de la intrarea intr-o gospodarie romaneasca, stalpii din piatra, puternici, contruiti cu vrednicie, asa si pentru noi e important sa avem in neamul nostru “stalpi” puternici de sustinere a identitatii noastre nationale, pentru a ne pastra directia si pentru a deveni si noi, la randul nostru, stalpi de sustinere, iar nu frunze batue de vanturi, pentru generatiile viitoare. Criza de azi nu se datoreaza lipsurilor materiale, ci lipsei unor modele autentice. Uitandu-ne la neamul nostru, se pot identifica aceste modele, iar parintele Blaj a evidentiat primul model de urmat: Iisus Hristos, Care este si centrul neamului nostru, poporul roman fiind un popor crestin inca de la inceputurile sale. Apoi, a facut referire la alte modele, precum Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Daniil Sihastrul, Sfintii Martiri Brancoveni, dar si martirii inchisorilor comuniste sau marii duhovnici din vremurile noastre.

O alta componenta definitorie a neamului nostru este si limba romana, care expririma atat de bine toate sentimentele de comuniune, de unitate si de traire specifice. Cuvinte precum “dor” sau “maicuta” cu greu isi gasesc sensul complet, atunci cand sunt traduse in alte limbi. Parintele Blaj a subliniat ca este important sa te adresezi lui Dumnezeu in limba ta, dand exemplu in acest sens tristetea romanilor din afara tarii, cu referire la cei din zona Timocului, care comunica tot mai greu in limba materna intre generatii, bunicii vorbind romaneste acasa, iar copiii fiind obligati sa invete in alta limba la scoli.

Partea a doua a fost consacrata dialogului cu credinciosii prezenti, parintele Blaj raspunzand la intrebarile acestora si impartasind din bogata sa experienta avuta cu romanii din comunitatile din afara tarii, dar si prezentand activitatile cu tinerii din parohie, pentru pastrarea traditiilor romanesti. In acest dialog au fost implicati si parintele prototp Flavius Petcut si parintele prof. dr. Ioan Tulcan, astfel ca atmosfera creata a fost una speciala, de apropiere si folos duhovnicesc pentru credinciosii prezenti. Acesta a fost si intentia asociatiei noastre, ca organizatoare a acestor conferinte, de a accentua importanta dialogului si implicarii tuturor credinciosilor din parohie, dar nu numai, pentru a un castig duhovnicesc sporit. De aceea, adresam cu bucurie o invitatie credinciosilor de a fi prezenti si la intalnirile viitoare, pentru a beneficia de o experienta duhovniceasca autentica.

sursa: www.caleamantuirii.ro

995383_606219362862345_5074617268896446459_n

12592616_606219496195665_6375138696035635003_n

12801534_606219586195656_4978341140955276432_n