Concurs Național de Muzică Bisericească ,,Lăudați pe Domnul” – ediția a IX-a

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a IX-a, va avea loc în perioada 1 martie – 27 octombrie 2016, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Manifestarea care se desfășoară pe două secţiuni este organizată de Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, după cum urmează: secţiunea de interpretare şi cea de compoziție muzicală.
Pentru etapa mitropolitană, din fiecare eparhie se pot înscrie unul sau mai multe coruri universitare.

La secţiunea de interpretare vor participa coruri universitare din țară, mixte sau de voci egale, având în componență 25-35 de membri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Pentru alcătuirea corului se încurajează colaborarea dintre studenții mai multor facultăți – laice și teologice – din cadrul universității. În etapa națională vor concura şase coruri universitare din țară, reprezentând cele şase mitropolii din țară; proba de concurs, în cele două etape, constă în interpretarea a trei piese muzicale la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică, nu mai mult de 12 minute în total.

Fiecare piesă va avea titlu, text, melodie şi formă la alegerea compozitorilor

La secţiunea de compoziție muzicală vor participa compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Aceștia vor compune două piese muzicale, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella sau cu instrumente neacordabile (exemple – toacă, clopot, trianglu etc.). Practic trebuie prezentate un colind religios românesc la care se va specifica sursa de inspiraţie – proprie/colecţie muzicală/zonă geografică şi o piesă românească de inspiraţie folclorică.

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a IX-a se va desfășura la Palatul Patriarhiei – Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, în ziua de joi, 27 octombrie 2016, între orele 18.00-20.00. Invitat special la această manifestare va fi Ansamblul de muzică veche românească „Trei parale”.

Partenerii media vor fi Societatea Română de Radiodifuziune și Centrul de Presă „Basilica”.

image