Marșul pentru Viață în Cetatea Ineului

Prima ediție a Marșului pentru Viață în Ineu a avut loc Joi, 31 martie 2016, acesta desfășurăndu-se cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
​Evenimentul încheie Luna pentru Viață 2016, prin acest Marș „Pentru Viață, pentru femeie, pentru familie”, organizat la Ineu de Preaonoratul Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului, în colaborare cu Asociația IKON, sprijinit și de Liceul „Mihai Viteazul” Ineu, Primăria Orașului Ineu, prin Domnul Călin Abrudan, dar și de Poliția și Jandarmeria locală.
​După intonarea Condacului Buneivestiri: „Apărătoare Doamnă”, manifestanții pentru viață au pornit în marș de la Biserica Ortodoxă Ineu, pe Bulevardul Republicii, până la Liceul „Mihai Viteazul”, înconjurând bustul lui Vasile Goldiș, promotor al făuririi României, trecând pe lângă Monumentul Eroului Necunoscut și întorcându-se înapoi în Biserică. Pe tot parcursul marșului au glasuit clopotele care „au plâns” pe cei avortați.
​Coloana de susținători ai Vieții a fost formată din toți preoții Protopopiatului Ineu, înbrăcați în Veșminte Luminate, aurii, Călin Abrudan, Primarul Ineului și de Ionel Alb, viceprimar, urmați de copii și elevii ai Liceului „Mihai Viteazul” Ineu, prin grija și îndrumarea profesorilor de religie: Lăcrămioara Ardelean, Marcel Gașpar și Cristian Șandor, urmați de credincioși din Ineu și împrejurimi, la care s-au adăugat pe parcursul marșului și alți susținători, numărul celor implicați depășind 200 de oameni. Aceştia au purtat în mână icoane sau pancarde cu mesaje pentru promovarea vieții, împotriva avortului şi pentru susţinerea familiei.
​Marșul a început cu rugăciune și s-a finalizat tot prin rugăciune, în Biserică, după care Anamaria Jitea, Președintele Asociației Ikon a rostit un emoționant cuvânt în care a amintit de cele peste 23 de milioane de avorturi înregistrate în România, îndemnând la viață, la sprijinirea vieții, care este dar de la Dumnezeu, îndemnând tinerii și pe cei prezenți la a trăi o viață în Hristos și cu Hristos, pentru propășirea țării și a neamului din care facem parte. De asemenea şi-a manifestat bucuria că în Protopopiatul Ineu a găsit o comunitate în care Biserica, Școala și Administaţia Locală și-au dat mâna pentru a susține și apăra viața.
​Cuvântul de încheiere l-a avut Părintele Protopop Adrian Zaha, care a mărturisit că acţiunea aceasta a avut un rol benefic, observând că pe parcursul marşului au fost oameni care au lăcrimat, gândindu-se probabil la miracolul vieţii, mulţumind întâi de toate Bunului Dumnezeu, preoţilor implicaţi, Asociaţiei Ikon, copiiilor şi profesorilor, autorităţilor şi tuturor celor care au sprijinit şi au făcut ca aceste manifestări să fie posibile în vechea Cetate a Ienopolei.
​Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru, Parohia Moţiori

image

image

image

image

image