Sfinţire de troiţă la Mănăstirea arădeană Hodoş-Bodrog

Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci) a fost sărbătorită cu multă bucurie duhovnicească de obştea Sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog şi de credincioşii care participă cu multă evlavie la sfintele slujbe ce se săvârşesc aici.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor de slujitori ai Sfintei Mănăstiri în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, în prezenţa a numeroşi credincioşi veniţi din parohiile învecinate. După sâvârşirea Sfintei Liturghii credincioşii au avut posibilitatea de a participe la Slujba de sfinţire a unei troiţe în stil maramureşan, aşezată în curtea de la intrarea în mănăstire. Troiţa a fost dăruită de către domnul Liviu Buţura şi a fost executată de către meşterul Petru Codrea din localitatea maramureşană Valea Stejarului.

Părintele protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Sfintei Arhiepiscopii a Aradului, în cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, a vorbit despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa spirituală a creştinului. Totodată, părintele Iustin a subliniat faptul că numărul foarte mare de cruci şi troiţe amplasate pe pământul patriei noastre vădesc cinstirea şi evlavia deosebită pe care a acordat-o poporul român acestui binecuvântat semn creştin precum şi afirmarea identităţii de ortodocşi.

Rugăciunea rostită de preot are puterea de a alunga spiritele rele şi de a purifica locul unde este amplasată troiţa: „Trimite acum harul Preasfântului Tău Duh peste acest semn al crucii şi-l binecuvântează, îl sfinţeşte şi-i dă lui ca să fie semn înfricoşător şi tare asupra tuturor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi (…). Și tuturor celor ce se vor închina Ţie, înaintea semnului acestuia, şi rugăciuni vor aduce, să le fii milostiv ascultător şi îndurat implinitor al tuturor cererilor celor către mântuire”.

După sfinţirea troiţei soborul slujitor şi credincioşii prezenţi s-au închinat în faţa troiţei, intonând imnul: ,,Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim!”

8

9

12592590_10201441332910483_74085130980382482_n