SEARĂ DUHOVNICEASCĂ ÎN PAROHIA VASILE GOLDIȘ, PROTOPOPIATUL INEU

În Duminica a II-a din Postul Învierii Domnului, 27 martie 2016, în Biserica cu Hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Vasile Goldiș, Protopopiatul Ineu, păstorită din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de către Pr. George – Florin Culda, a avut loc o manifestare de suflet.

Tinerii parohiei, prin bătăile în toacă și sunetul clopotelor, au făcut auzită chemarea la rugăciune enoriașilor, care au venit pentru a lua parte la Taina Sfântului Maslu, săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte, pe lângă preotul paroh, Părintele Pavel Purice, pensionar, fost paroh și Pr. Ciprian Sălăvăstru – Parohia Moțiori.

La momentul rânduit, Pr. Ciprian Sălăvăstru a rostit un cuvânt de învățătură plecând de la tâlcuirea Evangheliei zilei, în care a arătat că Mântuitorul Hristos dă întâi iertarea păcatelor, adică vindecarea sufletească, iar mai apoi ridicarea din patul durerilor, și anume vindecarea trupească, subliniind importanța Sfintelor Taine ale Spovedaniei și a Sfântului Maslu, în iconomia mântuirii noastre.

Părintele a subliniat faptul că dragostea față de Dumnezeu se manifestă prin dragostea față de aproapele nostru, prin faptul că prietenii celui paralizat din Capernaum au reușit să-l aducă în fața lui Dumnezeu, așa cum preoții duhovnici au datoria să ne ducă pe noi în fața lui Dumnezeu, arătând mijlocirea celorlalți credincioși pentru noi, și în special mijlocirea sfinților, cu exemplificarea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, a cărui pomenire o săvârșim astăzi, indicându-ne și modelul de rugăciune de toată vremea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!” numită și a minții sau a inimii, pentru a ajunge să împlinim porunca Sf. Apostol Pavel „rugați-vă neîncetat!” (1 Tesaloniceni 5, 17).

La finalul slujbei Părintele Paroh a mulțumit întâi de toate Bunului Dumnezeu, care ne-a adunat în această seară minunată în Biserica Sa, apoi Părintelui Ciprian pentru cuvintele care au mers la sufletele credincioșilor, Părintelui Pavel Purice, copiilor și credincioșilor.

Seara duhovnicească s-a încheiat prin rugăciune cântată, venită din glasurile copiilor din parohie, pregătiți de părintele paroh împreună cu preoteasa, care au interpretat un buchet de pricesne tradiționale, specifice Postului Mare spre lauda lui Dumnezeu și bucuria sufletească a celor prezenți.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru

Parohia Moțiori

20160327_193549