Sfântul Nectarie Filocalicul, conferință la Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala Ferdinand a Primăriei Aradului a avut loc joi, 10 martie 2016, conferința Părintelui Agapie Corbu, starețul Schitului Buna Vestire din Almaș (județul Arad).

Tema evenimentului a fost în relație directă cu dinamica generală a manifestărilor Filocalia, Sfântul Nectarie, Filocalicul, un subiect așteptat cu mult interes de către iubitorii de Filocalie, atât prin personalitatea universală a Sfântului Nectarie, dar și prin particularitatea abordării, Sfântul Nectarie fiind cunoscut în general prin dimensiunea taumaturgică a vieții sale.

Părintele Agapie a abordat subiecte inedite: dimensiunea filocalică a Bisericii, principiile caracteristice ale Filocaliei la Sf. Nectarie, opera sa teologică, aspectele eclesial-liturgice ale gândirii filocalice a Sf. Nectarie. Părintele Agapie a evidențiat și câteva principii de pedagogie pastorală definitorii pentru Sfântul Nectarie: iubirea, principiu universal al pedagogiei eclesiale și atitudinea lucidă (de discernământ) și nu critică față de alte valențe religioase și culturale ale vremii sale. Aceste teme deosebite au fost întregite și de creația imnografică a Sfântului Nectarie, care a scris aproape 5 mii de stihuri.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????