Cântecul care te cheamă la rugăciune

Pentru noi, creştinii, Perioada Sfântului Post este cea mai folositoare de suflet, după cum arată învăţătura patristică: „Postul este maica sănătăţii trupeşti şi sufleteşti” (Sfântul Ioan Gură-de-Aur); postind, mintea poate fi curăţită şi primeşte ascuţime prin lipsirea trupului de aburii mâncărurilor grase şi prin împodobirea lui cu virtuţile înfrânării.Acum este perioada în care copiii și tinerii, roiesc în jurul bisericii pentru a deprinde tehnica de a bate toaca.
Toaca este unul dintre obiectele de cult întâlnite în toate bisericile ortodoxe.
Toaca poate fi privită ca o jertfă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, în primul rînd este osteneala omului pentru rodirea trupului, iar mai apoi, înălţarea duhului pe culmile prezenței lui Hristos în inimile fiecăruia. În Biserica Ortodoxă toaca nu transmite altceva decît bucuria comuniunii creştinilor şi regăsirea lor în rugăciunea tainică.
Acest lemn simplu face trecerea de la starea lumii cronologice la veşnicia timpului liturgic care este într-o continuă cunoaştere a dumnezeirii. Toaca are acest minunat rol de a-l chema pe om la convorbirea cu Dumnezeu; printr-un simplu sunet, atît călugării cît şi oamenii de rînd înţeleg nevoia fiinţei plăsmuite de a reintra în dialog cu Cel care a creat-o, adică nevoia rugăciunii. Toaca este cu adevărat rugăciune, deoarece omul care o bate este chemat la o stare de contemplare, la o stare de jertfă, pentru că în mîinile lui stă binecuvîntarea vieţii liturgice.
În cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul “Ioan Buteanu”, în fiecare an, în această perioadă, în parohia Gurahonţ, în cadrul programului catehetic “Hristos împărtăşit copiiilor” se desfăşoară concursul de bătut toaca “Cântecul care te cheamă la rugăciune”, cu premii de Sfintele Paşti. Anul acesta în data de 12.04.2016 între orele 12:00 – 13:30 a avut loc ce-a de-a opta ediţie a concursului, care s-a desfăşurat în curtea Sfintei Biserici în faţa unui numeros public format din elevi si părinţi.
Concursul a început printr-un cuvânt adresat elevilor și celor prezenți din partea domnului director adjunct Vesa Ciprian, urmat de binecuvântarea rostită de preotul paroh Moț Crăciun Dorel.Au participat înscriindu-se ca şi concurenţi un număr de 42 de elevi de la grupul “Alege Școala” și elevi din clasele V-VIII de la Liceul “Ioan Buteanu” Gurahonţ, Școala Generală Buteni, Școala Generală Chisindia, Școala Gimnazială “Lazăr Tâmpa”, Almaș și Școala Generală Dieci.

Juriul a fost format din: Preot iconom stavrofor Mot Dorel, domnul director adjunct Vesa Ciprian, profesoara de muzică Brânda Nicoleta, profesoara de religie Muţ Ana, profesor de religie Stan Gheorghe și profesor de religie Slev Ioan și domnul profesor Sulincean Manuel.
Au fost acordate premii și mențiuni: premiul I elevilor: Urdaș Denis clasa a-VII-a și Todea Alexandru clasa a VII-a, premiul II elevilor: Kubelac Eric clasa a-VII-a și Hatcu Ionuț clasa a-VI-a, premiul al III-lea elevilor: Ardelean Rareș clasa a-VI-a și Lușcă Beniamin clasa a-VII-a și 6 mențiuni elevilor: Mihiț Andrei clasa a-VI-a, Balemba Sebastian clasa a-VI-a, Dan Roland clasa a VII-a, Tulea Manuel clasa a-VI-a, și Muntean Paula clasa a-VII-a și Cârpaci Alin clasa a-VIII-a.
De asemeni fiecare concurent a primit o diploma de participare din partea Liceului şi un cadou din partea Bisericii Ortodoxe Gurahonţ și alte premii.Preotul paroh Moț Dorel a mulțumit juriului și participanților spunând: iată cu ajutorul bunului Dumnezeu s-a incheiat şi aceasta ediţie care a adus multa bucurie în sufletele tinere ale elevilor, care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile şi tradiţiile noastre străbune si totodată arată că vor fi credincioşi de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe.​

Moț Aurelian Iulian

image

image

 

image

 

image