Pelerinajul corului de copii „Sfințișorii” la Schitul Feredeu

Euharistie și comuniune

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, corul de copii „Sfințișorii” al Parohiei Ortodoxe Aradul Nou a făcut în Duminica a IV-a din Postul Mare, un pelerinaj la Schitul Feredeu din cadrul Arhiepiscopiei Aradului. Activitatea face parte din programul de cateheză duminicală de care beneficiază copii acestei parohii. Copiii s-au spovedit și au primit Sfânta Împărtășanie la Sfânta Liturghie în această zi iar în după amiaza zilei au pornit spre Mănăstirea Feredeu. Copii au fost însoțiți de unii dintre părinții lor, dar și de prietenii lor din Centrul de integrare prin terapie ocupaţională Tabacovici din cadrul parohiei. Acest centru de tip rezidenţial din cadrul DGASPC Arad, asigură în principal găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, reinserţie socială şi profesională pentru persoanele cu handicap, în special tinerilor majori.

Educație creștină și mișcare

Copiii au urmat apoi traseul spre schit, oprindu-se cu bucurie la fiecare popas cu troiță din cele 12 care alcătuiesc Drumul Crucii. La fiecare oprire și-au adus aminte de evenimentele care s-au petrecut în vremea Patimilor Mântuitorului, pregătindu-se pentru perioada ce urmează. La Schitul Feredeu s-au închinat în biserică, au spus mai multe rugăciuni și au cântat pricesne pentru copii. Au urmat și alte activități educaționale și recreative, apoi au coborât la Mănăstirea Feredeu. Aici au fost întâmpinați de obștea mănăstirii în frunte cu Preacuviosul Părinte Stareț Arhim. Ilarion Tăuceanu, care le-a vorbit copiilor despre mănăstire și le-a oferit acestora câte o iconiță.

Cele două biserici ale mănăstirii, Feredeul din Deal, cu hramul Sf. Gheorghe și Feredeul din Vale, avându-l ca purtător de grijă pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, au devenit astăzi locașuri în care binecredincioșii arădeni găsesc sprijin și îndrumare duhovnicească.

            Program socio-educativ

Pelerinajul a fost al treilea obiectiv propus în cadrul programului social-educațional „Muncim pentru fapte bune” desfășurat de corul de copii și început în luna februarie a acestui an. Copii au realizat, cu sprijinul parohiei, câteva sute de mărțișoare prin tehnica quiling și fimo și au beneficiat din partea credincioșilor de daruri în bani. Cu acești bani au organizat o agapă frațească cu tinerii din centrul CITO înainte de începerea postului, marcând primul obiectiv și o faptă bună. Al doilea obiectiv s-a realizat la sfârșitul lunii martie prin plantarea a 50 de pomi fructiferi în livada din spatele bisericii, pentru activitățile recreative realizate cu copiii.

Programul de mai sus se înscrie în activitățile desfășurate în acest an în Patriarhia Română cu ocazia „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”. Programul dorește să evidențieze formarea spirituală a tinerilor şi orientarea lor spre însuşirea valorilor perene prin intermediul Familiei, Bisericii şi Şcolii. Prin implicarea beneficiarilor centrului social CITO Tabacovici în activități misionare, s-a încercat cultivarea iubirii, prieteniei și respectului față de aproapele, mai ales când acesta este un om cu deficiențe.

Corul de copii „Sfințișorii” al Parohiei Aradul Nou a fost înființat în anul 2014 la inițiativa părintelui Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, slujitor la această parohie și coordonatorul activităților desfășurate de acest cor de copii.

20160411_003109