S-a încheiat Săptămâna Duhovnicească în Parohia Cintei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului în perioada 10-16 Aprilie 2016 Parohia Ortodoxă Cintei a organizat a XV-a Ediţie a ,,Săptămânii Duhovniceşti,, în contextul anului omagial proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române ca an al educaţiei creştine şi al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Săptămâna Duhovnicească din acest an a debutat cu Slujba Vecerniei în Duminica a IV-a din Post oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu. La finalul Slujbei Chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa acestei săptămâni duhovniceşti în viaţa credincioşilor. Pornind de la Scara Sfântului Ioan Scărarul care ne îndeamnă la urcuşul duhovnicesc s-a arătat că săptămâna a V-a a postului este amplificată de Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Denia Acatistului Bunei Vestiri la care se adaugă şi viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca.image
În prima seară duhovnicească invitatul părintelui paroh a fost Părintele Profesor Dr. Constantin Rus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. După slujirea Vecerniei a urmat meditaţia duhovnicească a părintelui invitat care s-a referit la urcuşul spre Înviere prin rugăciunea de pocăinţă a Sfântului Efrem Sirul, specifică perioadei Postului Mare.

image
În a doua seară din săptămâna duhovnicească invitatul părintelui paroh dr. Breda Nicu a fost Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Eparhiei Ungariei. După slujba Vecerniei Preasfinţitul Părinte a rostit un cuvânt de învăţătură legat de scara virtuţilor propusă de Sfântul Ioan Scărarul arătând că Biserica promotoare a virtuţilor este cea care răspunde tuturor problemelor vieţii creştine.

image
În a treia seara din săptămâna duhovnicească invitaţii părintelui paroh dr Nicu Breda au fost Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului împreună cu părintele Nicu Rădulescu conducătorul Cercului Misionar III şi preoţii Ioan Vand de la parohia Comlăuş şi Pamfiloiu Liviu de la Caporal Alexa. În cuvântul de învăţătură Preacuviosul Părinte a explicat semnificaţia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul care s-a săvârşit în miercurea din săptămâna a V-a a Postului Mare.

image

În a IV-a seară din săptămâna duhovnicească invitatul părintelui paroh dr. Nicu Breda a fost Preacuviosul Părinte Arhimandrit Justinian Tibil Stareţul Sfintei Mănăstiri Teiuş din Episcopia Caransebeşului. După Slujba Vecerniei, Preacuvioşia sa a rostit un înălţător cuvânt de învăţătură în care a subliniat necesitatea pomenirii credincioşilor în actul liturgic. Rugăciunea este cea care crează comuniunea în Biserică.

image
În cea de-a V-a seară a săptămânii duhovniceşti, la Denia Acatistului Bunei Vestiri, invitaţii părintelui paroh dr. Nicu Breda au fost preoţi din Cercul Misionar III şi anume: Pr. Nicolae Rădulescu de la parohia Sântana I, coordonatorul cercului misionar, Pr Ioan Crainic, Diacon Adrian Crainic de la parohia Sântana II, Pr Ştefănuţ Lucian de la parohia Comlăuş şi Pr Ilica Ciprian de la parohia Sintea Mică. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Nicolae Rădulescu care s-a referit la semnificaţia Acatistului Bunei Vestiri, aşezând sub oblăduirea Maicii Domnului efortul duhovnicesc al credincioşilor în urcuşul spre Înviere.

image
Cea de-a VI-a seară duhovnicească marchează încheierea săptămânii duhovniceşti în parohia Cintei. Invitatul părintelui paroh la Slujba Vecerniei a fost Preacuviosul părinte Arhimandrit Teofan Mada vicarul Arhiepiscopiei Aradului care în meditaţia duhovnicească s-a referit la dimensiunea educativă a Postului Mare.În perioada următoare parohia va derula diferite activităţi cu tineretul în contextul anului omagial legate de programul ,,şcoala altfel” şi Sfintele sărbători pascale. La acestea se adaugă şi alte misiuni pe parcursul anului omagial unde vor fi invitate şi pe mai departe personalităţi ale vieţii bisericeşti.

image

A transmis, Mircea Breda
Student teolog