Cerc pastoral – misionar în Parohia Grăniceri

Biserica ortodoxă din Grăniceri, cu hramul ,,Sfântul M. Mc. Gheorghe’’, protopopiatul Arad, a găzduit, în data de 29.05.2016, întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, coordonați, din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Dumitru Daniel-Mirel.
Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de 10 preoți și a părintelui diacon Vidican Nicolae, în prezența unui număr mare de credincioși adunați pentru împreună rugăciune.
Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Pavel Ioan de la parohia Sintea Mare, care a evidențiat perioada specială în care ne aflăm, perioadă în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Înjumătățirii Praznicului Cincizecimii, sărbătoare pe care o prăznuim întru cinstirea celor două mari praznice, al Paștilor și al Rusaliilor. Părintele a arătat că această perioadă este strâns legată și de textul citit în această Duminică a Samarinencei ( Ioan 4, 5 – 42 ), în care Mântuitorul adresează oamenilor invitația de a se sătura din ,,apa cea vie”, prin care suntem chemați să primim pe Însuși Hristos, izvorul vieții, așa cum reiese și din textul Troparului Înjumătățirii Praznicului: ,,Înjumăţindu-se praznicul, sufletul meu cel însetat adapă-l cu apele dreptei cinstiri de Dumnezeu, Mântuitorule; că tuturor ai strigat: cel însetat să vină la Mine şi să bea. Izvorule al vieţii noastre, Hristoase Dumnezeule, slavă Ţie!”
În continuare, preotul paroh Aurel Faur, a mulțumit părinților și credincioșilor prezenți, iar sub contextul anului omagial „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, a susținut următoarele referate: Misiunea Bisericii în educația religios-morală a copiilor și tinerilor; Învățătura creștină – „apa cea vie” pentru tineri; teme prin care s-a evidențiat grija Bisericii față de tineri și pe baza cărora au urmat dezbateri. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Pr. Oprea Mihai, Parohia Țipari

image